1536_6314_15_cr_beckeringh_borgen-copy2.jpg
Uw zoekacties: Boerderij 104 Nieuw-Scheemda, (1713) 1723 - 1950

637 Boerderij 104 Nieuw-Scheemda, (1713) 1723 - 1950

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Op 2 mei 1981 gaf de heer J.P. de Groot te Hoogezand aan het Rijksarchief te Groningen een aantal stukken in bewaring die voor het merendeel betrekking hadden op de boerderij nr. 104 onder Nieuw Scheemda en Noordbroeksterhamrik (aanwinst 1981 nr. 18, corr. B 203).
De boerderij is niet opgenomen in het gedenkboek van de Landbouwvereniging Nieuwolda-Nieuw Scheemda, "Honderd jaar Landbouwvereniging Nieuwolda-Nieuw Scheemda 1860-1960" door R. Georgius. In de aanvulling op dit boek uit 1975 komt de boerderij wel voor onder nr. 90, blz. 153. De gegevens hier vermeld beginnen echter pas in 1906.
Het archief valt in 2 stukken uiteen, namelijk het archief van de boerderij nr. 104 en dat van de familie de Groot.
Het archief van de boerderij vangt aan in 1771. Eeske Ailkes, weduwe van Ubbo Roelfs, kocht toen 66 1/2 deimt eigen, beklemd en onbeklemd land onder Nieuw Scheemda en Noordbroeksterhamrik van de erven van Anna Hesse en haar man Fekko Tiddes.
De erfgenamen van Sjabbe Ubbes (Roelfsema), zoon van Eeske Ailkes en haar man Ubbo Roelfs, verkopen de boerderij met landerijen aan Pieter J. Scheltens en zijn vrouw Zwaantje K. Wieringa, waarmee de boerderij in het bezit kwam van de familie de Groot. Scheltens en zijn vrouw waren de bet-overgrootouders van Cornelia Noordhoff, die in 1903 trouwde met Jan Pieters de Groot.
Pieter J. Scheltens en zijn vrouw Zwaantje woonden zelf op de boerderij nr. 67 te Scheemderzwaag (zie inv. nr. 26). De familie Roelfsema bezat nog een boerderij in Nieuw-Scheemda, namelijk de boerderij nr. 70 met land onder Nieuw-Scheemda en Scheemderzwaag (zie inv. nr. 25). Van elk van beide boerderijen is slechts één stuk in het archief aanwezig.
In de inventaris van de stukken betreffende de boerderij nr.104 zijn ook de retroacta opgenomen voorzover dat nodig was om de gang van zaken rond de boerderij aan te tonen.
Bij de scheiding en deling in 1947 tussen Cornelia Noordhoff, weduwe van Jan Pieters de Groot, en haar 3 zonen Siebolt, Jacob en Gerard, viel de boerderij toe aan Jacob. Zijn zoon Jan Pieter verkocht de boerderij in 1970 aan de Nationale Levensverzekeringmij. te Rotterdam en werd programmeur. De Verzekeringsmij. verpachtte de boerderij aan Aalbregt Goense, afkomstig uit 's Heer-Arendskerke in Zeeland.


Aan de inventaris zijn toegevoegd 2 genealogieën en een index op geografische en op persoonsnamen.

Openbaarheid
Aan de openbaarheid zijn geen beperkingen gesteld.

Kenmerken

Beschrijving:
Archief van de boerderij nr. 104 onder Nieuw-Scheemda en Noordbroeksterhamrik en van de familie de Groot, bewoners van de boerderij
Bewerker:
J. Ellerbroek-Wellinga
Behoort tot collectie:
Rijk
Laatste Publicatie:
1981
Omvang:
0,1 m standaardarchiefberging
Categorie: