1536_6314_15_cr_beckeringh_borgen-copy2.jpg
Uw zoekacties: Verzameling F. van der Tuuk, 1613 - 19e eeuw

662 Verzameling F. van der Tuuk, 1613 - 19e eeuw

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Toelichting
De hier beschreven stukken vormen geen archief. Zij zijn misschien ten dele afkomstig van de familie van der Tuuk (zoals bijvoorbeeld particuliere stukken als in nr. 4), ten dele door leden of aanverwanten van dat geslacht in hoedanigheid opgemaakt of ontvangen (zoals bijvoorbeeld de nrs. 15 en 103), ten dele misschien ook door hen in verband met hun persoonlijke belangen van anderen verkregen.
Mr. F. van der Tuuk zelf was notaris; zonder twijfel zijn hem in die hoedanigheid ook stukken toevertrouwd. Fragmenten vindt men van archieven (bijvoorbeeld van de Omlander compagnie, van het veenschap der Oostermoersche en Zuidenveldsche venen). Maar het was ondoenlijk (ook door de talrijke afschriften), om een archief te vormen.
Daarom zijn de stukken niet ingedeeld en slechts chronologisch geplaatst, de afschriften daarbij stellend in hun (vermoedelijke) tijd van vervaardiging; aan het slot volgen die stukken, waarvan alleen een eeuwjaar was te noemen. Op deze wijze zijn tenminste de stukken te gebruiken.
Belangrijke stukken komen in deze verzameling voor. Het is alleen te betreuren, dat de vroegere eigenaars er niet meer zorg aan hebben gegeven, waardoor zij meer tot hun recht konden komen.
Catalogus

Kenmerken

Laatste uitvoer:
13-07-2021
Beschrijving:
Catalogus van de verzameling F. van der Tuuk
Behoort tot collectie:
Rijk
Laatste Publicatie:
1919
Omvang:
0,36 m standaardarchiefberging
Archiefvormer(s)::
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.