2138_0804_header_.jpg
Uw zoekacties: Handels- en Landbouwbank, bijkantoor, 1882 - 1935
940 Handels- en Landbouwbank, bijkantoor, 1882 - 1935
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Toelichting
De Handels- en Landbouwbank werd in 1907 opgericht als een regionale bank in Zuid-Holland met vestigingen in Gorinchem en Dordrecht. Vanaf 19181 breidde de bank zich uit door fusies aan te gaan met commissie-handels in fondsen in Groningen, Zuid-Holland en Drenthe. De bank had in 1907 het Groningse effectenkantoor Brouwer en Dijksterhuis, dat noodlijdend was, omgezet in een dochtermaatschappij Ubbens, Wiersma en Dijksterhuis. In 1918 fuseerde dit kantoor met de Handels- en Landbouwbank, en werd het een bijkantoor. Het had op zijn beurt bijkantoren in Bedum en Uithuizermeeden. Het bijkantoor mocht zelfstandige handelingen verrichten op het gebied van geld- en effectenverkeer, maar voor kredietverlening nam het hoofdkantoor de uiteindelijke beslissing.
Het hoofdkantoor vestigde zich met ingang van het boekjaar 1922 in Den Haag en vormde een "centrale administratie".
De Handels- en Landbouwbank was zijdelings betrokken bij kredietverlening aan de Coöperatieve Groningsche Zaadtelersvereeniging, zodat een deel van de boekhouding i het archief van de Handels- en Landbouwbank werd gedeponeerd.
In 1927 vroeg de Handels- en Landbouwbank surseance van betaling aan: in 1930 werd het faillissemtn uitgeproken. De directeur werd in 1931 wegens malversaties veroordeeld. Vanaf mei 1931 nam de curator in Den Haag ook de administratie van de bijkantoren over, zodat de administratie van die kantoren in 1931 ophield. In 1938 was de verdeling van de failliete boedel voltooid en de liquidatie afgesloten. De omvang van het archief dat achterbleef, bedroeg 500 meter.
De stukken werden door de curator in het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief gedeponeerd. In 1972-1975 werden de archieven van het N.E.H.A. overgebracht naar de Rijskarchiefdienst en vandaar over openbare archiefbewaarplaatsen in Nederland verdeeld. Het archief van de Handels- en Landbouwbank werd globaal geschoond; 300 meter werd vernietigd, waaronder nagenoeg de volledige bedrijfscorrespondentie. In 1991 werd het restant, nader geordend, geschoond en ontsmet. Als criterium gold een vernietigingslijst, die door het N.E.H.A. werd goedgekeurd.
Kenmerken
Beschrijving:
Plaatsingslijst van de archieven van het bijkantoor te Groningen van de Handels- en Landbouwbank, zijn voorgangers en van het bijkantoor Uithuizen, met ... gedeponeerde archieven
Bewerker:
S. Koorn
Behoort tot collectie:
Rijk
Laatste Publicatie:
1997
Omvang:
17,75 m standaardarchiefberging
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS