1303 Buurtvereniging 'Het Zuiderdiep', 1926 - 1953
1303
Buurtvereniging 'Het Zuiderdiep', 1926 - 1953
Inleiding
Op woensdag 17 februari 1926 werd de oprichtingsvergadering van de buurtvereniging 'Het Zuiderdiep' gehouden. In die jaren werden er allerwegen buurtverenigingen opgericht. Volgens de aanwezigen gaf de toestand aan het Zuiderdiep-die voor verbetering vatbaar zou zijn-voldoende aanleiding de oprichting met spoed te realiseren. Van de vereniging werd in de eerste plaats een krachtig opkomen voor de belangen van de bewoners van het Zuiderdiep, waaronder zich vele middenstanders bevonden, verwacht. Voor de noord- en zuidzijde van het in vier stukken verdeelde diep werden commissarissen aangewezen, die als intermediair moesten fungeren tussen bestuur en bewoners. In die jaren kon volstaan worden met een contributie van f 1,-- voor elk van de ruim 100 leden. Direct na afloop van het boekjaar op 31 januari zou elk jaar op de eerste woensdag in februari een jaarvergadering plaatsvinden, tijdens welke de secretaris en de penningmeester verslag moesten uitbrengen.
Naast de activiteiten die voor de kinderen van de aangesloten leden werden ontplooid, zoals het Sint-Nicolaasfeest en uitstapjes, en het organiseren van de feestavond en het bestrijden van vervuiling, verkeersoverlast en baldadigheid in het algemeen, werden de overige werkzaamheden van het bestuur en de ingestelde commissies toch vooral bepaald en gekenmerkt door de verlangens en belangen van de winkeliers. Regelmatig werd de aandacht van het bestuur opgeëist door wenselijk geachte winkellicht- of feestweken, de braderie, de uitstalling van goederen en gezamenlijke reclame. Na een staking van alle bestuurlijke werkzaamheden tijdens de oorlogsjaren, kwam het verenigingsleven in 1945 opnieuw tot ontplooiing. In deze na-oorlogse jaren bleef het bestuur-overigens met weinig resultaat-strijden tegen de zeer geringe opkomst bij de ledenvergadering.
Zoals in de jaren dertig een relatie werd onderhouden met de Centrale Buurtvereniging, die zich inzette voor de gezamenlijke belangen van de diverse buurtverenigingen, zo onderhield het bestuur in de na-oorlogse jaren contacten met de Federatie van Wijk- en Buurtverenigingen, die een soortgelijke doelstelling kende. Ook wendden de bestuurders en leden zich op gezette tijden tot de Algemene Groninger Winkeliers Vereniging, wanneer de specifieke belangen van de vele winkeliers aan het Zuiderdiep daartoe aanleiding gaven. Met name vragen en problemen rondom de markthandel, de concentratie en verplaatsing van markten en het verkeer en vervoer hebben de middenstand aan het Zuiderdiep in het geweer gebracht.
Tussen de archiefstukken van de buurtvereniging, zoals die door de heer J. Woltjer, voorzitter van het bestuur en eigenaar van een schoenenzaak aan het Zuiderdiep, zijn overgedragen, werden helaas betrekkelijk weinig stukken aangetroffen die te maken hadden met het behartigen van de middenstandersbelangen en de daartoe gelegde contacten. Er mag naar alle waarschijnlijkheid dan ook niet uitgegaan worden van de volledigheid van dit archief. Ook is maar een beperkt aantal stukken betreffende de financiële administratie en de inning van de contributies aangetroffen. Blijkbaar zijn voor wat betreft de werkzaamheden van het bestuur en de ingestelde commissies alleen de meest belangrijke bescheiden bewaard.
laatste wijziging 06-04-2022
20 beschreven archiefstukken
Inventaris
laatste wijziging 06-04-2022
20 beschreven archiefstukken
Kenmerken
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de buurtvereniging 'Het Zuiderdiep'
Bewerker:
P.H.J. Woltjer
Behoort tot collectie:
Gemeente Groningen
Laatste Publicatie:
1989
Laatste uitvoer:
05-04-2022
Omvang:
0,12 m standaardarchiefberging
Licentie:
Categorie:
Archiefvormer(s):
laatste wijziging 06-04-2022
20 beschreven archiefstukken