Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief • Inleiding op het archief • Inventaris of plaatsingslijst • Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.
In 1943 goedgekeurd voor de arbeidsinzet en ondergedoken in Grijpskerk. 's Nachts om ongeveer 2 uur gearresteerd door de landwacht uit Grootegast en ingesloten in de landwachtkazerne aldaar, 1944-06-18. Overgebracht naar het Scholtenshuis en ingesloten in het politiebureau aan het Martinikerkhof, 1944-06-20. Naar kamp Amersfoort, 1944-06-26, daar een rode bal gekregen als verdachte van een vluchtpoging. Vervolgens Neuengamme, 1944-09-08. 'Prima houding'
Standplaats:
Visvliet, E 91
Verzetsactiviteiten:
[Komt in het boek Nederlanders in Neuengamme voor als C.P. Radema]