Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief • Inleiding op het archief • Inventaris of plaatsingslijst • Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.
Ontvoerd door de SD, 1944-11-06. Schuur verraadde dat Ter Horst munitie (een paar kogeltjes) had geleverd aan Hoeder en Smit. Zie Marechaussee Contact, nummer 2, 16e jaargang april 2015, p. 22-24.
Standplaats:
Zuidwolde, Boterdiep WZ 6
Verzetsactiviteiten:
Verstrekte in de herfst van 1944 revolverpatronen aan een lid van de verzetsbeweging. Hulp onderduikers. Had contact met NSB-ers. 'Dubieus verzet' [Betrokkene is vermoedelijk de R. Schuur die in het rapport over de KP Zeuntje bij de kaart van J.A. van Minnen voorkomt].
Beroep:
Wachtmeester marechaussee
Ideologie:
Niet kerkelijk
Geboren:
1915-07-15 te Beerta
Overleden:
1945-02-20
BS-Rapport:
BS 650
Bijzonderheden:
De commissie tot het doen van Aangifte van Overlijden van Vermisten bepaalt in 1950 dat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid moet worden aangenomen dat Reint Roelof Schuur te KL Neugengamme/Hamburg is overleden en wel niet eerder dan 1 februari 1945, doch uiterlijk 10 maart 1945. De commissie bepaalt dat als datum voor de overlijdensakte 10 maart 1945 moet worden gehanteerd. Later is bekend geworden dat Schuur behoorde tot de 15 die op 20-2 zijn opgehangen.