Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief • Inleiding op het archief • Inventaris of plaatsingslijst • Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.
Gearresteerd door de SD, 1941-04-23, gevangen gezeten in het Scholtenshuis en Scheveningen. December '41 weer vrij. In een rapport van het Centrale Afwikkelingsbureau is bovendien sprake van verblijf in een Duits strafkamp en bevrijding door geallieerden, zie de brief van Feiko Munniksma waarin sprake is van verblijf in tuchthuis Rheinbach
Verzetsactiviteiten:
Augustus 1940 gesprek met Marten van Til, in contact gebracht met Ubbens. Najaar '40 stadscommandant [De gegevens op de kaart zijn aangevuld met materiaal van het Centraal Afwikkelingsbureau BS]
Standplaats:
Groningen, van Panhuisstraat 11
Onderscheiding:
VHK
Beroep:
Directeur bijkantoor Eerste Hollandse Levensverzekering