1785_07192_header_b_.jpg
Uw zoekacties: Huis op de zuidelijke hoek Herestraat en Bruine Ruiterstraat...

1360 Huis op de zuidelijke hoek Herestraat en Bruine Ruiterstraat, 1589 - 1834

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Toelichting
Voorlopige plaatsingslijst van een verzameling stukken betreffende de behuizing in het wyde van de Heerestraat, ten zuiden grenzende aan de stadswal en ten noorden aan de Bruine Ruiterstraat, alsmede de tegen de stal van dat huis gebouwde kleinere woning.
Vgl. voor deze stukken: H.P. Coster, Het Sickinge- of Esserhuis in de Heerestraat, in de Groningsche Volksalmanak 1938 p. 117.
Plaatsingslijst
8 Stukken in verband met de erfdienstbaarheid van licht gevestigd ten voordele van het huis in de Heerestraat en ten laste van de ten westen van de hof van dat huis gebouwde percelen bij de aankomsttitels nrs. 2 (1601) en 4 (1746), 1769, 1801, 1823
1360 Huis op de zuidelijke hoek Herestraat en Bruine Ruiterstraat, 1589 - 1834
Plaatsingslijst
8
Stukken in verband met de erfdienstbaarheid van licht gevestigd ten voordele van het huis in de Heerestraat en ten laste van de ten westen van de hof van dat huis gebouwde percelen bij de aankomsttitels nrs. 2 (1601) en 4 (1746), 1769, 1801, 1823
Datering:
1769, 1801, 1823
Omvang:
3 stukken
NB:
a. W. Hommering en H. Jacobs, echtelieden, verklaren dat zij in het jaar 1768 een venster hebben laten maken bij het huis van mr. Van Hoorn, en dat deze hun tot wederopzegging daartoe vergunning verleend heeft, terwijl zij niet door acquisitieve verjaring of anderszins een ontastbaar recht op het genot van dat venster zullen kunnen verkrijgen (augustus 1769).
b. R. Blink en A. Sekema, echtelieden, verklaren dat mr. S. Trip op hun verzoek, tot wederopzegging heeft toegestaan om in het dak van het door hen bewoonde huis, zwettende aan mr. Trip's tuin, twee vensters te laten aan brengen, onder afstand van eventuele op acquisitieve verjaring gebaseerde aanspraken (19 mei 1801).
J. Koning, wever, wonende aan het Diep bij de Heerepoortenboog- hoek Pelsterstaat, verklaart dat mr. H. Trip hem tot wederopzegging heeft toegestaan in de oostelijke muur van zijn huis twee vensters te laten aanbrengen (14 maart 1823).

Kenmerken

Beschrijving:
Plaatsingslijst van het archief van het huis op de zuidelijke hoek van de Herestraat en de Bruine Ruiterstraat
Behoort tot collectie:
Gemeente Groningen
Omvang:
0,09 m standaardarchiefberging
Categorie: