Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief • Inleiding op het archief • Inventaris of plaatsingslijst • Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.
1463Brieven, ingekomen bij burgemeesters en raad of burgemeesters en raad, oud en nieuw, met taalmannen van de gezworen meente en bouwmeesters van de gilden, 1588-1593
Brieven van graaf Frederik van den Berg uit Farmsum en Delfzijl aan de autoriteiten te Groningen, 5-18 oktober 1590. 1 omslag
Datering:
5-18 oktober 1590
Omvang:
1 omslag
NB:
5 oktober 1590: De soldaten willen rechtstreeks proviand inkopen bij schippers. Dat scheelt in het vervoer, anders moet alles vanuit Groningen weer naar Delfzijl worden vervoerd. Verzoek om de hopman te Delfzijl op te dragen de hoplieden daartoe vrijheid te geven. Met notitie van Hammonius van het op 6 oktober 1590 gegeven antwoord: het voorstel is in strijd met het stapelrecht. 15 oktober 1590: Verzoek om de corps de gardes te laten repareren. 16 oktober 1590: We zijn bezig met de schans te Watum. 50 man van Heerma liggen in de kerk van Holwierde. Verzoek om de hopman te Delfzijl te bevelen wacht te houden in Watum. 18 oktober 1590: Mijn broer is met soldaten gekomen. Verzoek om hen te onderhouden met brood, kaas en bier