1785_07192_header_b_.jpg
Uw zoekacties: Speciaaldrukkerij LIJNCO, 1936 - 1993

1573 Speciaaldrukkerij LIJNCO, 1936 - 1993

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Voor de geschiedenis van de speciaaldrukkerij Lijnco -producent van kettingformulieren- kan verwezen worden naar de publicatie 'Lijnco 1936-1986. Het 50-jarig bestaan van Speciaaldrukkerij Lijnco b.v. te Groningen. Samengesteld in opdracht van Lijnco door C.J. Japenga en J.P.M. Terwisscha van Scheltinga'. (Groningen, 1986).
Na verschijning van dit boek bood het bedrijf het oudere archief ter overname aan het gemeentearchief aan. Op dat moment werden de boekhoudkundige bescheiden bewaard in de archiefbewaarplaats van het bedrijf aan de Atoomweg; de losse stukken (correspondentie, orderbladen e.d.) lagen opgeslagen op een vochtige zolder van een verlaten bedrijfspand aan de Aweg. Bij overname vertoonde het archief geen herkenbare geïntegreerde structuur. De overgenomen bestanddelen zijn voorlopig beschreven in een gesystematiseerde plaatsingslijst.
De handelscorrespondentie met een omvang van 3,5 m is vernietigd met uitzondering van 'selecties' of 'verzamelingen van stukken' ten behoeve van de samenstelling van het jubileumboek.
Een archivistische cesuur is gelegd bij 17 januari 1959. Deze datum is ontleend aan een reorganisatie van de boekhouding. Een enkele serie loopt door tot 1969. De akte van overdracht voorziet in periodieke aanvulling met jongere delen van het archief.
Het archief, zoals dat is overgenomen, is niet volledig. Enerzijds zijn grote delen van de handelscorrespondentie buiten de overdracht gebleven. De omvang, materiële staat, en het informatiegehalte leidden tot deze beslissing.
Anderzijds blijkt uit de plaatsingslijst een kennelijke leemte van het archief: vanaf het moment van onteigening van de firmanten Lichtenstädter en Van der Lijn in 1941 ontbreken de jaarstukken (balansen, winst-en verliesrekeningen e.d.) en andere stukken die men beleidsmatig van aard zou kunnen noemen. Gezien tegen de achtergrond van de bedrijfsgeschiedenis noopt deze leemte tot de conclusie, dat er een 'directiearchief' heeft bestaan, dat na 1941 een afzonderlijk, van het productiebedrijf gescheiden bestaan heeft geleid. Tot december 1941 immers waren dagelijkse administratie en directie een organisatorische eenheid onder leiding van de firmant Max Lichtenstädter. Na de overname door de organen van de bezetter werd deze eenheid verbroken, en werd de dagelijkse administratie van de periodieke beleidsadministratie gescheiden. Na de oorlog, en zelfs na het rechtsherstel, bestendigde deze situatie. Namens het Nederlands Beheersinstituut, sedert 1952 namens de erfgenamen Lichtenstädter en Van der Lijn, en sedert 1956 op eigen titel werd Lijnco bestuurd door de heer P.J.F. Biesta, die tevens de directie voerde over drukkerij 'De Waal & Co'. Over het lot van dit veronderstelde directiearchief is niets bekend.
In 2016 is de aanwinst 2010.024 toegevoegd aan de bestaande toegang, samen met een nog ongeïnventariseerd deel van ca. 2 meter. Deze stukken dateren meest van na 1969 en zijn beschreven onder rubriek 2.

Kenmerken

Beschrijving:
Plaatsingslijst van het archief van de speciaaldrukkerij LIJNCO
Bewerker:
B.P. Tuin, H. Booij en M. Visch-Camphuis
Behoort tot collectie:
Gemeente Groningen
Laatste Publicatie:
2016
Omvang:
7 m standaardarchiefberging
Bijzonderheden:
Betreft herziening van een eerdere versies uit 1987 en 2007
Archiefvormer(s)::