2248_029154_header_.jpg
Uw zoekacties: Architect Wittop Koning, 1920 - 1955
x1585 Architect Wittop Koning, 1920 - 1955
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1585 Architect Wittop Koning, 1920 - 1955
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Door het bureau voor architectuur en ruimtelijke ordening Martini BV werd op 24 januari 1991 het archief van de architect A.R. Wittop Koning in bewaring gegeven. Dit voor de stad Groningen belangrijke archief geeft van deze architect een overzicht van zijn werk over de periode 1905-1956, afsluitend met een ontwerp voor een monument van de zeevaartschool te Delfzijl. Een klein deel van het archief wordt gevormd met werk van de architect J. Martini over de jaren 1956-1966. Dit onderdeel heeft overwegend betrekking op uitgeverij Wolters Noordhoff. Het is een laatste verbouwing van dit complex die in 1933 is begonnen onder Wittop Koning.
Adrianus Rudolphus Wittop Koning werd op 6 april 1878 in Rotterdam geboren als zoon van Dirk Arnold Wittop Koning en Martina Susanna Everdina de Moulin.
Na een opleiding aan de plaatselijke tekenacademie ging hij zich verder bekwamen als bouwkundige.
Met zijn vestiging in Bussum in 1902 kreeg Wittop Koning de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen tot architect bij K.P.C. de Bazel. Als zeer begaafd leermeester hield De Bazel zich niet alleen bezig met architectuur maar was hij ook een zeer bekend ontwerper op het gebied van de toegepaste kunsten en kunstnijverheid. Zijn invloed op het werk van Wittop Koning is duidelijk merkbaar.
Na een korte periode als zelfstandig architect verhuisde Wittop Koning in 1917 naar Groningen. In dat jaar huwde hij Wubbina Catharina Rengers Hora Siccama.
Belangrijke projecten zijn in 1922 de Amsterdamse Bank (verwoest in 1945) en het Coendershuis van kunst- en boekhandel Scholtens, beide aan de Grote Markt. Samen met A.Th. van Elmpt ontwierp hij in 1935 het nu nog beeldbepalende gebouw van de N.V. Levensverzekerings Mij 'De Utrecht' aan het Gedempte Zuiderdiep. Voorts diverse ontwerpen van vooral villa's uit het zuidelijk deel van de stad en Haren. Buiten het Groningse verwierf hij tal van opdrachten elders in het land. Voorbeeld is het dubbel woonhuis aan de Rutger Jan Schimmelpennincklaan te Den Haag waar de voor Groningen zeer bekende kunstverzamelaar R.J. Veendorp woonde. Helaas werd dit pand in 1943 afgebroken ten behoeve van een verdedigingsgordel.
Maar niet alleen nieuwbouw had zijn interesse. Restauratie van de Menkemaborg in Uithuizen en een groot aantal kerken in de provincie werden onder leiding van Wittop Koning uitgevoerd.
Bij de toegepaste kunsten zien wij uit 1905 een ontwerp van een slaapkamerameublement voor het Binnenhuis van Jac. v.d. Bosch, tekeningen van electrische reflectorlantaarns waarvan een exemplaar met adressering aan de bekende sierkunstenaar Jan Eisenloeffel en een 20-tal meubelontwerpen voor de toonaangevende meubelfabriek 'Nederland' van J.A. Huizinga te Groningen. De tekeningen geven een goed beeld van de eigen bijdrage die Wittop Koning geleverd heeft aan de vernieuwende architectuur in Nederland en wel speciaal die in Groningen.
Plaatsingslijst
Kenmerken
Beschrijving:
Plaatsingslijst van het archief van de architect Wittop Koning
Behoort tot collectie:
Gemeente Groningen
Omvang:
5 m standaardarchiefberging
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS