GA-Kaart-pol-2-10067-header_web.jpg
Uw zoekacties: Union Papier en Verpakking B.V., 1903 - 1978

2000 Union Papier en Verpakking B.V., 1903 - 1978

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Toelichting
In 1883 werd de strokartonfabriek "Union" opgericht. Op 16 juli 1903 werd deze omgezet in de Coöperatieve Carton- en Papierfabriek "Union". Doel van de vereniging was het exploiteren van de eerder dat jaar gekochte fabriek Union. Hier zou het door de leden te leveren stro coöperatief worden verwerkt tot producten die vervolgens zouden worden verkocht.
In een buitengewone algemene ledenvergadering op 25 september 1975 werd besloten tot oprichting van een B.V. en ontbinding en liquidatie van de coöperatieve vereniging. Op 3 oktober van dat jaar werd daartoe "Union" Papier en Verpakking B.V. opgericht. Het vermogen van de vereniging werd overgedragen aan de B.V. Het doel van de vennootschap was het vervaardigen, veredelen en het verwerken van en de handel in karton, golfkarton, papier en verpakkingsmiddelen
In 1976 werd door de Minister van Economische Zaken financiële steun toegezegd. De steunverlening had de vorm van een door de Nationale Investeringsbank verstrekte rentedragende lening. Als voorwaarde voor de steunverlening moesten de aandelen worden overgedragen aan de hiervoor opgerichte Stichting Administratie Kantoor "Union B.V." en werd er een regeringswaarnemer aangesteld. Ook moest worden meegewerkt aan nauwere samenwerking in en herstructurering van de papier- en kartonsector. Tijdens de op 25 juni 1979 gehouden algemene vergadering van aandeelhouders werd besloten tot liquidatie van Union B.V. per 30 juni 1979. Hiertoe werd een liquidatiecommissie benoemd. De afwikkeling van diverse zaken duurde voort tot 1983.
In 1983 werd het archief aan het Rijksarchief in Groningen geschonken. In 1984 volgde hierop nog een aanvulling. In 1992 is een deel van het archief vernietigd. Van de resterende ca. 28 meter is in 2003 een plaatsingslijst gemaakt.
Het archief is volledig openbaar.
Plaatsingslijst

Kenmerken

Beschrijving:
Plaatsingslijst van het archief van de Coöperatieve Strokartonfabriek Union te Oude Pekela, (1886-) 1903 - 1975, voortgezet als Union Papier en Verpakking B.V., 1975 - 1982.
Bewerker:
H. van der Meer
Behoort tot collectie:
Rijk
Laatste Publicatie:
2003
Omvang:
28 m standaardarchiefberging