
Opvallend is dat het merendeel van de Moddermannen, en zeker ook -vrouwen, zeer intelligent was, hoog opgeleid en succesvol. Zij hadden status. Veel meer daarover is te vinden in wat de Moddermannen over hun eigen familie schrijven. In de "Inleiding" (inventarisnummer 1122) bijvoorbeeld, of de artikelen geschreven door Pieter Jan Remees Modderman.
Het bijzondere en waardevolle aan dit archief is het grote aantal egodocumenten. Ik kan het niet nalaten. Ik moet beginnen over de dagboeken of reisverslagen. Heel bijzonder. Ze zijn niet voor een ander geschreven. Het zijn vooral persoonlijke herinneringen aan reizen die nooit vergeten mogen worden. Dat houdt wel in dat er geen aandacht is besteed aan het handschrift. Het lezen kost moeite en het vergt tijd om aan het handschrift te wennen, maar het is zeker de moeite waard.
Veel Moddermannen schreven gedichten. Het is misschien geen poëzie van het hoogste niveau, maar het zijn zeker persoonlijke getuigenissen over zaken die in hun ogen aandacht verdienden. De gedichten vormen de tweede groep egodocumenten.
De derde groep wordt gevormd door de brieven. Het overgrote deel bestaat uit brieven geschreven aan familieleden. Zij vertellen over het leven van de gegoede burgerij.
Het fotoalbum van de derde familie-reünie (inventarisnummer 1121) laat zien dat het archief van de familie Modderman uit meer dan alleen papieren of perkamenten stukken heeft bestaan. Ook schilderijen, portretten, kaarten, zegelstempels, wapens en dergelijke hebben deel uitgemaakt van het archief. Deze zijn bij de inventarisatie echter niet aangetroffen.
Ter gelegenheid van de derde familie-reünie en de tentoonstelling van stukken uit het archief hebben Edzard Johan Modderman en Pieter Willem Modderman in 1934 de "Inleiding tot het archief der familie Modderman" geschreven. Deze publicatie heeft tot nu toe als toegang op het familiearchief gediend.
De genealogie van de familie Modderman is te vinden in het Nederlands Patriciaat van 1952, bladzijde 234 - 257. Literatuur over de familie in J.K.H. van der Meer. Patriotten in Groningen 1780 - 1795. Van Gorcum, 1996, bladzijde 85 - 92.
Het archief van de familie Modderman werd in 1990 aan het gemeentearchief in Groningen in bewaring gegeven. In 2003 (aanwinstnummer 99) volgde nog een kleine aanvulling. Het archief heeft een omvang van circa 4½ strekkende meter.
De stukken in het archief waren gegroepeerd per persoon waarop zij betrekking hadden. Voor ieder persoon werd één nummer gebruikt. Deze nummering correspondeert met de genealogische overzichten in de "Inleiding". Aan deze nummering heb ik niks veranderd, omdat de nummers vaak ook op de stukken te vinden zijn.
Bij de inbewaringgeving is bepaald dat stukken jonger dan 50 jaar, waarvan de openbaarmaking persoonlijke belangen of levenssfeer aantast, slechts raadpleegbaar zijn met schriftelijke toestemming van de familie en onder eventuele voorwaarden.
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens auteursrecht.
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Archiefstukken kunnen worden aangevraagd of gereserveerd via de terminals in de studiezaal van het RHC Groninger Archieven te Groningen en via internet. U dient daarbij de volgende gegevens in te vullen:
1. uw pasnummer,
2. uw tafelnummer,
3. het nummer van de toegang van het archief,
4. en het inventarisnummer
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
Bij eerste vermelding:
Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven (NL-GnGRA), toegangsnummer 2186, Familiearchief Modderman, inventarisnummer ...
Bij volgende vermeldingen:
NL-GnGRA, Modderman, tnr. 2186, inv.nr. ...