1785_06991_header_.jpg
Uw zoekacties: Handelsfirma A. Groeneveld & Co., 1883 - 1963

2205 Handelsfirma A. Groeneveld & Co., 1883 - 1963

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Johan Frederik Kasteleijn, geboren op 20 april 1871 te Breukelen, vestigde zich in de jaren negentig van de negentiende eeuw in Groningen. In 1896 werd hij eigenaar van de firma A.G. Groeneveld & Co., agentuur en handel in koloniale waren en aanverwante artikelen. Woonplaats van J.F. Kasteleijn en adres van de handelsfirma waren Heeresingel 19 te Groningen. In de handelsstad Groningen verkreeg Kasteleijn een vooraanstaande positie op het terrein van vervoer en handel: naast penningmeester bij de Onderlinge Groninger Brandwaarborg, werd hij commissaris bij de N.V. Groninger en Rotterdammer Stoomboot-Maatschappij en commissaris bij de N.V. Noord-Nederlandsche Cargadoors en Agentuur Maatschappij.
Na de dood van J.F. Kasteleijn in 1939, nam diens zoon Anne Marinus Kasteleijn, geboren op 1 maart 1898 en reeds in 1921 aangesteld als procuratiehouder, de leiding over de firma A.G. Groeneveld over. Het firma-adres bleef Heeresingel 19. Reeds lange tijd gebruikte de handelsfirma het pand Sledemennerstraat 1 als magazijn. In 1940 trouwde A.M. Kasteleijn met Marie Caroline van Ditzhuijzen uit Amsterdam en in 1941 verhuisde het echtpaar en daarmee de firma naar het perceel Herman Colleniusstraat 66.
De firma A.G. Groeneveld handelde in uiteenlopende waren, maar fungeerde ook als agent voor andere bedrijven. Aanvankelijk was er sprake van handel in cognac en wijn en in koloniale waren, als specerijen, rijst, zuidvruchten e.d. Er is gehandeld in petroleum en tijdens de eerste decennia van de twintigste eeuw leverde de handelsfirma suiker, kandij, peper en andere goederen. Gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw bepaalde spiritus of brandspiritus in belangrijke mate de omzet van de firma A.G. Groeneveld en Co. Toen in december 1961 besloten werd de handelsfirma op te heffen, was gelatine of poeder-gelatine één van de laatste producten, die nog aan afnemers geleverd werd.
In 1982 droeg mevr. M.C. Kasteleijn-van Ditzhuijzen het archief van de firma A.G. Groeneveld over aan de gemeentearchivaris van Groningen. Het archief omvatte de uitvoerige boekhouding van de handelsfirma met diverse soorten van kasboeken, vele verkoopboeken en series van grootboeken en sub-grootboeken. Met negentiende-eeuwse degelijkheid werden handel en verdiensten van de firma vastgelegd en werd het beeld bevestigd van Groningen als handelstad en distributie-centrum voor de wijde omgeving.
De inhoud van de archiefstukken gaf geen aanleiding beperkingen aan de openbaarheid te stellen. Alle archiefbescheiden, waarvan de omvang 4,15 meter aan planklengte beslaat, kunnen geraadpleegd worden.

Kenmerken

Beschrijving:
Inventaris van het archief van de handelsfirma A.G. Groeneveld & Co., voortgezet door J.F. en A.M. Kasteleijn
Bewerker:
P.H.J. Woltjer
Behoort tot collectie:
Gemeente Groningen
Laatste Publicatie:
2005
Omvang:
13 m standaardarchiefberging
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.