1785_06991_header_.jpg
Uw zoekacties: Familie Schmidt en Tricotfabriek A. Schmidt & Zoon, (1796) 1873 - 1991

2276 Familie Schmidt en Tricotfabriek A. Schmidt & Zoon, (1796) 1873 - 1991

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De geschiedenis van de familie en de tricotfabriek A. Schmidt zou men kunnen laten beginnen met het verhaal van een kiepkerel (marskramer) die textielfabrikant werd. In 1852 vertrok (Franz) Anton Schmidt (1836-1912) uit Schmallenberg in het tamelijk arme, Duitse Sauerland naar de Nederlandse Provincie Groningen.
Franz Anton, die in Nederland kortweg Anton Schmidt genoemd werd, verdiende een broodwinning als rondreizende kiepkerel in met name Oost-Groningen. Na aankoop van een winkelpand in Wildervank in 1873, werd Anton tevens winkelier, die gebreide textielwaren uit Duitsland, onderkleding, galanterieën, snuisterijen en zelfs snoep verkocht.
Omstreeks 1881 kocht Anton Schmidt zijn eerste breimachine, waardoor ambulante handel en winkeliersbedrijf werden verbonden met eigen fabricage. In 1889 werd ten behoeve van deze, zich uitbreidende faricage een fabrieksgebouwtje opgetrokken in de tuin bij het winkelpand, welk gebouwtje tien jaar later aanzienlijk werd uitgebreid. In 1905 werd, eveneens aan het Oosterdiep, een nieuwe fabriek gebouwd, die in de twintigste eeuw een aantal keren uitgebreid zou worden. Koopman-winkelier was nu in de eerste plaats textielfabrikant geworden.
Voor het bestuur van de fabriek van machinaal gebreide goederen werd in 1896 een Vennootschap onder Firma opgericht, in 1922 een Naamloze Vennootschap en in 1972 een Besloten Vennootschap.
Naast en na Anton, werden de zoons Bernard Anton (1869-1947) en Anton Frans Wilhelm (1884-1980) en vervolgens de kleinzoons Anton (geboren in 1922) en Bernard Anton (geboren in 1927) toegelaten tot de directie van de tricotagefabriek. Ook een enkele aanverwant langs de vrouwelijke lijn verkreeg toelating tot deze directie van het familiebedrijf.
De eerste decennia van de tweede helft van de twintigste eeuw kenmerkten zich door sterke groei, met overnames (Muller N.V.; N.V. Sir Edwin) en met vestigingen elders (Appingedam, Emmercompascuum)
In de jaren zeventig van diezelfde eeuw voltrokken zich echter ontwikkelingen, die desastreus zouden zijn voor met name de Nederlandse textielindustrie. Sterke loonstijgingen, die ver uitgingen boven de stijging van de arbeidsproductiviteit, brachten met vooral voor arbeidsintensieve sectoren van de Nederlandse economie toename van productiekosten en daarmee afname van het concurrentievermogen ten opzichte van buitenlandse ondernemingen. Niet goedkope importen maar te duur geworden Nederlandse textiel brachten de verstoring.
Jaren met verliezen volgden elkaar op voor de Wildervankster fabriek. Het jaar 1983 bracht het onvermijdelijk geworden faillissement en sluiting van de fabriek.
De inhoud van de archiefstukken, die 1,5 meter aan planklengte beslaan, geeft geen aanleiding tot beperking van de openbaarheid; alle archiefstukken kunnen geraadpleegd worden.
Deze archiefstukken zijn voor een deel afkomstig van het Veenkoloniaal Museum te Veendam en waren eerder beschreven onder toegangsnummer 1093, doosnr. 189-193. Hieraan is toegevoegd aanwinst 2007.118

Kenmerken

Beschrijving:
Inventaris van de archieven van de familie Schmidt en van de Tricotfabriek A. Schmidt & Zoon te Wildervank
Bewerker:
P.H.J. Woltjer
Behoort tot collectie:
Rijk
Laatste Publicatie:
2011
Omvang:
0,7 meter
Bijzonderheden:
Kleine herziening van een eerdere versie uit 2009 (nr. 68-69 toegevoegd)