0001_2136_0239_banner.jpg
Uw zoekacties: Familie Bouman, 1883-2008

2553 Familie Bouman, 1883-2008

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Libertus Bouman (1866-1953) werd geboren te Sappemeer, behaalde na H.B.S.-onderwijs een gymnasium-diploma te Doetinchem en studeerde geneeskunde te Amsterdam.
Begonnen als allopatisch geneesheer te Groningen, besloot dokter Bouman na enige tijd te kiezen voor de homeopathie, met meer nadruk op de individuele benadering van de patiënt.
Op vijfentachtig-jarige leeftijd, na 55 jaar huisarts geweest te zijn, droeg dokter Bouman zijn praktijk in 1951 over aan een opvolger.
De zoon van Libertus Bouman, Herman Adriaan Bouman (1909-1968) en de schoondochter, veelal Mieke Bouman genoemd, raakten landelijk bekend als raadslieden van Nederlanders, tegen wie de jonge Republiek Indonesië in de jaren vijftig van de twintigste eeuw omstreden en geruchtmakende processen had aangespannen.
De verdedigers werden in Jakarta in die mate gehinderd en bedreigd, dat H.A. Bouman Indonesië moest ontvluchten en zijn echtgenote onder moeilijke omstandigheden bijstand bleef verlenen.
Na terugkeer uit Indonesië, verkreeg Mieke Bouman in 1957 een ere-doctoraat van de Groninger universiteit. Het echtpaar Bouman vestigde zich vervolgens op Ibiza.
Alle stukken van het archief, dat 38 inventarisnummers omvat en 0,30 m aan planklengte beslaat, kunnen geraadpleegd worden.

Kenmerken

Beschrijving:
Inventaris van het familie-archief Bouman
Bewerker:
P.H.J. Woltjer
Behoort tot collectie:
Gemeente Groningen
Laatste Publicatie:
2011
Omvang:
0,8 meter
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.