1785_06665_header_.jpg
Uw zoekacties: Familie Tresling, (1773) 1777 - 1969

585 Familie Tresling, (1773) 1777 - 1969

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De beide takken van de familie Tresling stammen van twee zoons, Samuel en Sipke, van Nicolaus Trächslin, geboortig van Bazel, die in 1708 burger te Leeuwarden werd (zie Nederland's Patriciaat 1928/1929, blz. 209). Het hierna beschreven archief is dat van de oudste tak, die met Samuel begint. Het in "Gebundelde inventarissen deel VIII", door J. Ellerbroek-Wellinga beschreven archief is dat van de jongere tak, die met Sipke begint (080.23).
De zoon van de genoemde Samuel Tresling, eveneens Samuel geheten, trouwde in 1811 met Elisabeth Bosman, dochter van prof.dr. Jan Bosman van wie de oudste stukken in dit archief afkomstig zijn. Hun zoon dr. Jan Bosman Tresling trouwde in 1831 met Alberdina Stheeman; van haar en van haar tweelingzuster zijn de in het archief bewaarde nieuwsjaarswensen afkomstig.
Het archief werd in 1986 in bewaring gegeven door mej. J.G. Tresling te Epe, achterkleindochter van Jan Bosman Tresling.
Literatuur
Nederland's Patriciaat 1928 - 1929.
T. Potjewijd, Winschoten. Vlek, vesting, provinciestad. Stedebouwkundige ontwikkeling sedert de nationale bevrijding 1813 (Winschoten 1976) 78-81.

Kenmerken

Beschrijving:
Plaatsingslijst van het archief van de familie Tresling
Bewerker:
F.C.J. Ketelaar
Behoort tot collectie:
Rijk
Laatste Publicatie:
1986
Omvang:
0,25 m standaardarchiefberging