1785_06991_header_.jpg
Uw zoekacties: Verzameling van stukken afkomstig van notarissen in de provi...

664 Verzameling van stukken afkomstig van notarissen in de provincie Groningen, 1741 - 1928

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Als aanwinst no. 10 zijn in 1977 aan het Rijksarchief in de provincie Groningen via het Algemeen Rijksarchief in eeuwigdurende bruikleen ca. 2 1/2 meter archivalia overgedragen, afkomstig van de Stichting tot bevordering van de notariële wetenschap te Amsterdam. Deze in 1951 opgerichte stichting tracht haar doel o.a. te bereiken door "het aanleggen en instandhouden van een verzameling voorwerpen van historisch belang voor het Notariaat en het vormen van een cultureel historisch archief". Althans een deel van dit archief werd in 1970 aan het Algemeen Rijksarchief overgedragen en deze distribueerde de stukken verder over de verschillende rijksarchieven in de provincie.
De Groningse stukken bevatten voornamelijk grossen en afschriften van notariële akten alsmede oude eigendomstitels van vòòr 1811 en daarnaast concepten van akten, veilingaantekeningen e.d. Eerstgenoemde stukken zullen bij de notariskantoren zijn achtergebleven c.q. niet afgehaald, terwijl laatstgenoemde stukken tot het persoonlijk archief van de betreffende notaris kunnen worden gerekend.
Het overgrote deel van de niet vernietigbare stukken was afkomstig van notarissen uit de stad Groningen, wier eigenlijke archieven in het Gemeentearchief aldaar berusten. Daarom is besloten deze stukken niet in deze verzameling op te nemen. De stukken zijn aan het Gemeentearchief aangeboden en vervolgens aan het Algemeen Rijksarchief geretourneerd.
De notariële grossen zijn geordend volgens standplaats waardoor het mogelijk wordt de door de verschillende notarissen gehanteerde formulieren te vergelijken.
Inventaris

Kenmerken

Beschrijving:
Inventaris van de verzameling van stukken afkomstig van notarissen in de provincie Groningen
Bewerker:
A. Pietersma en H. de Vries
Behoort tot collectie:
Rijk
Laatste Publicatie:
1984
Omvang:
0,25 m standaardarchiefberging
Categorie: