818_12680_header_.jpg
Uw zoekacties: Commissie van onderzoek Strokarton, (1955) 1960 - 1962

790 Commissie van onderzoek Strokarton, (1955) 1960 - 1962

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Toelichting
Het Instituut van Landbouwcoöperatie in Groningen (ILG) heeft in het begin van de zestiger jaren zich ingespannen om in de coöperatieve strokartonindustrie tot een vergaande vorm van samenwerking te komen. Bij het ILG waren tien coöperatieve strokartonfabrieken aangesloten: Ceres te Oude Pekela, De Combinatie te Hoogezand, De Eendracht te Appingedam, Ons Belang te Stadskanaal, Reiderland te Winschoten, De Toekomst te Midwolda, De Vrijheid te Veendam, De Dollard te Nieuweschans, De Halm te Hoogkerk en Union te Oude Pekela. Op verzoek van het ILG kwam in april-mei 1961 de "commissie strocarton" bijeen. Dit was een kleine contactcommissie met de bedoeling de samenwerkingsmogelijkheden in de strokarton in klein comité en volkomen vertrouwelijk te bespreken. De leden waren niet als vertegenwoordigers van de fabrieken uitgenodigd, doch als vertrouwelijke adviseurs.
Als vervolg hierop, stelde het ILG op 4 oktober een "commissie van onderzoek strocarton" in, bestaande uit vertegenwoordigers van acht fabrieken. De Halm en Union bleken bij voorhand niet bereid hun zelfstandigheid op te geven. De commissie moest een onderzoek doen naar de voor- en nadelen van een intensieve samenwerking, bij voorkeur een fusie. Het bestuur van De Dollard trok reeds na enige besprekingen de conclusie dat een meer intensievere samenwerking tussen de coöperatieve strokartonfabrieken onvoldoende voordelen zou bieden om een vorm van samenwerking te overwegen en trok zich uit de commissie terug. In februari 1962 bracht de commissie haar eindrapport uit (zie inv.nr. 3). De uitgangspunten voor een mogelijke fusie waren: het realiseren van een doelmatige stroverwerking, een efficiënte exploitatie der fabrieken en goede toekomstperspectieven voor de coöperatieve strokartonfabrieken. Een aantal deskundigen verrichtten een nadere studie.

Kenmerken

Beschrijving:
Plaatsingslijst van het archief van de Commissie van onderzoek Strokarton
Bewerker:
B.A.C. Velema
Behoort tot collectie:
Rijk
Laatste Publicatie:
1994
Omvang:
0,65 m standaardarchiefberging
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.