GA-Kaart-pol-2-10067-header_web.jpg
Uw zoekacties: Familie Van Panhuys, 1640 - 1945

910 Familie Van Panhuys, 1640 - 1945

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Toelichting
Het archief van de familie Van Panhuys werd in 1994 aan het Rijksarchief in Groningen in bewaring gegeven. In 1996 werden de stukken (voorlopig) beschreven.
In 2011 werd een verzameling stukken overgedragen door de conservator van Nienoord. De stukken hebben betrekking op onroerend goed in Friesland, in bezit van de families Van Panhuys, Looxma, De Blocq van Scheltinga en Dorhout Mees. Bij de inventarisatie is de ordening zoals bij de overdracht in 2011 werd aangetroffen, behouden.
In 2018 werd een aanvulling op het archief geschonken. De materiële staat van deze aanwinst is over het algemeen slecht.
De familieverbanden zijn als volgt: Johan Emilius Abraham van Panhuys huwt in 1859 met Catharina Johanna van Sminia in de gemeente Tietjerksteradeel. Zij overlijdt in Groningen in 1882. In 1884 hertrouwt Johan Aemilius Abraham van Panhuys in Leeuwarden met Trijntje Looxma. Zij is op dat moment weduwe van Daniël de Blocq van Scheltinga, met wie zij in 1867 in Tietjerksteradeel was gehuwd. Daniël de Blocq van Scheltinga was de zoon van Hans Willem de Blocq van Scheltinga en Petronella Adriana Bienema en overleed in 1878 te Aengwirden.
De dochter van Trijntje Looxma en Daniël de Blocq van Scheltinga, Berendina Johanna de Blocq van Scheltinga, huwt in 1896 te Groningen met Petrus Dorhout Mees.
De naam Van Panhuys wordt wisselend gespeld als Van Panhuys en Van Panhuijs. In deze toegang is gekozen voor Van Panhuys.

Kenmerken

Beschrijving:
Plaatsingslijst van het archief van de familie Van Panhuys
Bewerker:
J. Stienstra en B.A.C. Velema
Behoort tot collectie:
Rijk
Laatste Publicatie:
2015
Omvang:
2.7 m standaardarchiefberging
Bijzonderheden:
betreft aanvulling met de inv.nrs 62-92 van een eerdere versie uit 1996
Archiefvormer(s)::
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.