Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief • Inleiding op het archief • Inventaris of plaatsingslijst • Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.
Gearresteerd door de landwacht, aanvankelijk voor onderduiken, 1944-07-12. Is verraden door Geesje Bleeker. Heeft na ontdekking door de SD van zijn betrokkenheid bij de brandstichting gevangen gezeten in het Scholtenshuis, Amersfoort, Vught, Oraniënburg en Sachsenhausen. Heeft een dodenmars van 13 dagen naar Mecklenburg Schwerin meegemaakt [het volgende is een uittreksel uit een naoorlogs verhoor: gearresteerd op 13-7-44 als ondergedoken krijgsgevangene, naar Amersfoort gebracht en toen naar Scholtenhuis. Verhoord en mishandeld door Knorr, Schäper en nog twee SD’ers. Bewusteloos geslagen. Twee weken later naar Vught, daar behandeld door een dokter. Daar trof hij een zekere Jonkman, die was ook op het Scholtenhuis mishandeld]
Verzetsactiviteiten:
KP II. Brand gesticht in stro dat in spoorwagons op het station van Bedum was opgeslagen. Onderduikers geherbergd