Zoek op de website

Avond over de Punt van Reide

Op 9 maart 2016 organiseerde de Groninger Archieven in samenwerking met NGV afdeling Groningen en Vereniging Stad en Lande een lezingenavond over de Punt van Reide. Enkele van de lezingen zijn hier te bekijken.

De Punt van Reide was eens een bloeiende nederzetting van boeren en handelaars, met één van de oudste kerken in het gebied, één of meer borgen en een nonnenklooster. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog kreeg het schiereiland grote strategische betekenis dankzij de ligging tegenover Emden. Maar die betekenis verloor de plek weer toen Noord-Nederland vast in handen kwam van de Republiek. De verlaten woningen werden vermoedelijk betrokken door enkele vissers. Tot ver in de negentiende eeuw bleven er drie huizen bewoond. In de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw werden er plannen gemaakt om de Dollard in te polderen. In de jaren zeventig bedacht men dat een kanaal naar de Punt van Reide een sterke impuls zou zijn voor de verzwakte economie van Oost-Groningen. Daarvoor legde men voor vele miljoenen een sluizencomplex aan. Maar het kanaal kwam er nooit en dus werd het sluizencomplex ook weer afgebroken. Nu is de Punt van Reide een natuurgebied.

De Stichting Verdronken Geschiedenis deed onderzoek naar de Punt van Reide. Tijdens de lezingenavond vertelden maar liefst zes betrokkenen vanuit de eigen deskundigheid over het onderzoek. Samen lieten ze zien hoeveel er te vertellen valt over een klein, leeg, maar intrigerend stukje land.

Lezing gemist? Hier kunt u vier van de zes lezingen bekijken: