Zoek op de website

De citadel van Alva digitaal gereconstrueerd

Een interview met de maker Marcel Leuning

De collectie van de Groninger Archieven bevat een schat aan gegevens. Onderzoekers publiceren hun vondsten in boeken of artikelen, of gebruiken ze in een tentoonstelling of documentaire. Maar de laatste jaren wordt de geschiedenis ook steeds vaker gereconstrueerd in de vorm van een digitale animatie. Een mooi voorbeeld daarvan is De citadel van Alva van Marcel Leuning.

 

 

Marcel Leuning studeerde schilderen en grafiek aan de kunstacademie Minerva. Maar dat vrije schilderen was eigenlijk toch niks voor hem, hij werd liever illustrator. Jarenlang illustreerde hij schoolboeken, kranten en personeelsbladen. Voor geschiedenis had hij nooit bijzonder veel belangstelling, tot hij de geanimeerde kaart van Haubois van Los Digitalos zag.

"Dat vond ik zo geweldig! Zoiets wilde ik ook maken! Ik kende de mannen van Los Digitalos wel, want onze kinderen zitten op dezelfde school. Los Digitalos werkte op dat moment aan Groningen in 1470, en ik kon eraan meewerken. Ik zou de texturen maken, maar ik deed ook het onderzoek. Ik las zoveel - ik sliep nog maar vier uur per nacht! Maar na een jaar ben ik gestopt. Ik had het gevoel dat ik niks meer kon toevoegen."

Marcel Leuning bij de Herepoort. Foto: Marij Kloosterhof. Bewerking: Marcel Leuning. Marcel Leuning bij de Herepoort. Foto: Marij Kloosterhof. Bewerking: Marcel Leuning.

Samen met historicus en illustrator Jouke Nijman besloot Leuning op een eigen manier het verleden te reconstrueren. Sinds vorig jaar werkt hij ook samen met historicus en ervaren archiefonderzoeker Henk Wierts. Daarnaast maakt hij ook wel eens iets voor zijn eigen plezier. Dat laatste is het geval met het filmpje over de citadel van Alva waaraan hij momenteel werkt. Leuning plaatst de historische citadel gewoon midden in de hedendaagse stad, dwars door straten en huizen heen. Doordat de stad herkenbaar blijft, zie je als kijker meteen waar die citadel lag. Maar bovenal ervaar je hoe imponerend hij was.

“De citadel van Alva heb uitgekozen omdat er niets meer van over is. De dingen die helemaal weg zijn, die vind ik het spannendst. Weet je dat die citadel er maar acht jaar heeft gelegen? Het was een dwangburcht: de katholieke soldaten die er waren gelegerd, hielden de hele stad in de gaten. Maar de stad moest hem zelf bouwen en betalen. Omdat er niet genoeg stenen waren, hebben ze stenen uit de oude stadspoorten gebruikt.”

Leuning maakt voor zijn reconstructies veel gebruik van materiaal uit de collectie van de Groninger Archieven. Zo neemt hij bijvoorbeeld een kadastraal minuutplan als ondergrond en plaatst daar Google Maps overheen. Ook gebruikt hij archiefstukken voor de textuur of hij neemt ze integraal op in zijn film. Zo bevat De citadel van Alva bijvoorbeeld het bekende stadgezicht in vogelvlucht van Braun & Hogenberg uit 1575.

Marcel Leuning op de plek waar de citadel van Alva heeft gelegen. Foto: Marij Kloosterhof. Bewerking: Marcel Leuning. Marcel Leuning op de plek waar de citadel van Alva heeft gelegen. Foto: Marij Kloosterhof. Bewerking: Marcel Leuning.