Zoek op de website

Groningen vroeger ook al een fietsstad

Een gesprek met Björn Quanjer, winnaar van de scriptiewedstrijd Groninger Geschiedenis.

Björn Quanjer studeerde geschiedenis en schreef een scriptie over de fiets in Groningen. “Aan het eind van mijn studie wilde ik mijn scriptie over Groningen schrijven. Daarom heb ik de Nieuwe Geschiedenis van Groningen doorgekeken, onderwerpen opgeschreven die mij interesseerden en vervolgens in de collectie van de Groninger Archieven en op het internet gekeken welke bronnen daarover beschikbaar waren. Toen zag ik dat er een archief is van de Fongers fietsenfabriek en kwam ik verkeerstellingen uit 1932 tegen. De Kampioen, het blad van de ANWB, begonnen als een vereniging voor fietsers, vond ik op Google Books. Vooral in de beginjaren stond daar geweldig veel in: ledenlijsten, berichten over bondscafé’s en bondsfietsherstellers, brieven met tips van gebruikers. Zo koos ik voor de fiets als onderwerp.

Foto Marij Kloosterhof Foto Marij Kloosterhof

Met al die bronnen kon ik een veelzijdig beeld geven van de fiets en het fietsgebruik. In het garantieboek van Fongers vind je kopers. Dan kom je de naam van een man tegen en twee weken later de naam van zijn vrouw. Daar heb ik dan direct een beeld bij, je ziet een verhaal voor je: dat die man met een fiets thuiskomt en dat zijn vrouw er dan ook één wil.

Als historicus kun je een verhaal halen uit platte, op het eerste oog nietszeggende tekst en dat is een leuk proces. In de computer voer je allerlei gegevens in, teksten en cijfers. Vervolgens laat je het computerprogramma zijn werk doen. Als er dan een grafiek verschijnt, is dat het leukste moment. Toen daaruit naar voren kwam dat Groningen vroeger ook al een fietsstad was, vond ik dat erg verrassend.

Zo’n scriptiewedstrijd vond ik een leuk idee. Heel lang ben je eenzaam aan het werk in het archief en dan is het een mooie erkenning als je genomineerd wordt. Voor de publiekspresentaties wilde ik een aansprekende samenvatting maken. En dat is dus gelukt.

Ik wilde altijd al geschiedenis studeren, al had ik geen idee, wat ik er mee wilde doen. En nu vind ik het gewoon leuk om mensen enthousiast te maken voor de wetenschap en voor oude stukken.”

Meer informatie over de wedstrijd en deze scriptie

Herewegviaduct, 1926. Foto P. Kramer, collectie RHC Groninger Archieven (1785-1210) Herewegviaduct, 1926. Foto P. Kramer, collectie RHC Groninger Archieven (1785-1210)

Het Huis van de Groninger Cultuur en de Groninger Archieven organiseerden dit jaar in samenwerking met de studievereniging Ubbo Emmius voor de eerste keer de scriptiewedstrijd Groninger Geschiedenis. Björn Quanjer won zowel de jury- als de publieksprijs met zijn scriptie: De fiets in Groningen. Een studie naar het fietsgebruik, de beeldvorming en de politieke besluitvorming rondom de fiets in Groningen 1885-1935 (Groningen, 2016). Hij studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en is nu op zoek naar werk.

 

Dit artikel verscheen ook in Lutje FEITH nr. 4 2016

Lutje FEITH

Lees meer in de nieuwste Lutje FEITH