Zoek op de website

Meewerken aan AlleGroningers.nl

Klaas Niemeijer en Harry Timmer zijn al jaren actief als vrijwilliger bij de Groninger Archieven voor www.allegroningers.nl. Eerst deden ze invoerwerk. Tegenwoordig verzorgen ze aanvullingen, koppelen ze scans én verwerken ze dagelijks de talrijke reacties. In januari brachten ze een bezoek aan een mevrouw die met haar vele reacties meehelpt de website te verbeteren.

Klaas Niemeijer. Foto: Marij Kloosterhof. Klaas Niemeijer. Foto: Marij Kloosterhof.

Alle gegevens in AlleGroningers.nl zijn handmatig ingevoerd. In het begin vanaf fotokopieën, tegenwoordig vanaf scans. Hierdoor is het lezen van de akten van de burgerlijke stand gemakkelijker geworden en is de kans op fouten kleiner. Maar het vullen van de database blijft mensenwerk.

Sinds een paar jaar heeft de gebruiker van AlleGroningers.nl de mogelijkheid om direct opmerkingen te sturen. Dat levert veel reacties op. Niet alleen uit Nederland, maar ook uit bijvoorbeeld Zuid-Korea, Canada, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland. Een min of meer vaste kring correspondenten helpt de website te verbeteren en hier komen leuke contacten uit voort. Daarnaast zijn mensen enthousiast dat hun opmerkingen zo snel worden beantwoord én verwerkt.

Elke dag verwerken we de opmerkingen en met veel plezier. Niet alle meldingen zijn terecht. Een fout die een ambtenaar in het verleden heeft gemaakt bijvoorbeeld wordt niet hersteld. En tante Titia heette toch echt Tietje. De tekst in de akte geldt, die houden wij aan.

In juli vorig jaar kwam de eerste melding van ene mevrouw W.L. van der Endt-Lievense uit Zeeland. Over haar voorouders in Bellingwolde. Daarna volgden meer opmerkingen, die niets meer met haar voorgeslacht te maken hadden. Toen wij haar mailden dat wij werkten aan ons ‘utopisch ideaal: een foutloze website’ dacht zij, laat ik die jongens eens helpen! Eerlijk gezegd waren we verbaasd over welke fouten zij vond. Op de vraag wat het geheim van de smid was, was haar laconieke antwoord: “Ik ben goudsmid geweest”.
Aan het eind van het voorbije jaar bleek haar aantal meldingen veel groter dan dat van anderen.

We hebben haar gevraagd of ze het leuk zou vinden om nader kennis te maken. We waren hartelijk welkom. Medio januari reisden we met de trein naar Goes. Mevrouw Van der Endt stond ons op te wachten. We moesten blijven eten: mosselen! Harry heeft haar laten zien wat er aan de achterkant van de website gebeurt en wat wij met haar meldingen doen. Heel bijzonder was haar eigen archief: een aantal notitieblaadjes die met een wasknijper bij elkaar werden gehouden. Eén bundel had een rode wasknijper: de prioriteitsmeldingen. Maar hoe ze de fouten vindt? Nee, dat weten we nog steeds niet!

Harry Timmer en mevrouw W.L. van der Endt-Lievense. Foto: Klaas Niemeijer Harry Timmer en mevrouw W.L. van der Endt-Lievense. Foto: Klaas Niemeijer

Door Klaas Niemeijer. Dit artikel is eerder gepubliceerd in Lutje FEITH 2016-1, p. 3.