Zoek op de website

Stuk van de maand januari

Medewerkers van de Groninger Archieven tonen hun favoriete stuk uit onze collectie. Deze maand vertelt Mirjam de Jonge, collectiebeheerder Nieuwe Media Beeld en Geluid, over een ontroerende notitie uit 1819, afkomstig uit het archief van de familie Nanninga.

Notitie uit 1819 (561-377) Notitie uit 1819 (561-377)

Dit is misschien wel het meest onooglijke archiefstuk. Het zou normaliter ook wel weggegooid zijn door de kruidenier die dit kladje geschreven heeft. Het bijzondere zit hem in de aantekening van de vrouw van de kruidenier: Dit zijn de laatste letteren door de hand die mij de dierbaarste op aarde was, geschreven. Luikje van Kampen.

De kruidenier was Jene Jakobs Sijtsma uit Baflo. Hij schreef dit op donderdag 11 november 1819 en voegde op zaterdag nog een regel toe. Op woensdag 17 november 1819 overleed hij, 50 jaar oud. Hij liet behalve zijn vrouw vijf kinderen na.

Hoe verdrietig ook, zo iets is van alle tijden. Dat de nabestaanden verdriet hebben en dat zo iets in vroeger tijden ook zo was, ligt voor de hand. Maar het komt zelden voor, dat je er zo duidelijk iets van ziet. De aantekening was voor haar zo waardevol, dat ze hem altijd bewaard heeft. En latere generaties hebben dat kennelijk ook zo gevoeld, zodat we nu het stuk nog steeds hebben.

Overigens hertrouwde Luikje Michiels van Kampen (1783-1844) in 1822 met Menno Jans Beuckma (1781-1835). Samen kregen ze nog drie kinderen.