Zoek op de website

De Zuiderhaven

Zuiderhaven met sneeuw en ijs, omstreeks 1925.

Fotograaf onbekend (2138-6689) Fotograaf onbekend (2138-6689)

De naam Zuiderhaven wordt aanvankelijk gebruikt voor het water van de A binnen de vesting Groningen. De plannen voor de huidige Zuiderhaven ontstaan na het aannemen van de Vestingwet in 1874. Rijksingenieur F.W. van Gendt doet in 1875 een voorstel voor een Plan van Uitleg der Gemeente Groningen. Het plan wordt nog wat verfijnd door de Haagse stedenbouwkundige Bert Brouwer.

In het Algemeen Handelsblad van 24 januari 1881 lezen we dat ‘’t verbreeden en verdiepen van de Zuiderhaven, het bouwen van walmuren enz. enz. in de gemeente Groningen’ zal worden uitgevoerd door J.N. Kruizinga uit Blijham. Bij de werkzaamheden wordt de stadsgracht bij het verdedigingsbastion De Marwixdwinger verruimd en verbonden met het Noord-Willemskanaal.

De bouw van de Friesch-Groningsche Beetwortel Suikerfabriek in 1914 zorgt voor extra scheepvaartverkeer in zowel de Wester- als de Zuiderhaven. Doordat bij de fabriek zelf niet genoeg ruimte is, worden beide havens gebruikt als ‘parkeerplek’ voor de bietenschepen. Tijdens strenge winters biedt de haven behalve een ligplek ook veel schaatsplezier, zoals te zien is op deze foto van omstreeks 1925.

Kirsten Otten

Op de kaert

Deze foto van de Zuiderhaven is nu ook als kaart verkrijgbaar. Uitgeverij Op de kaert heeft namelijk vier mooie winterse foto's uit onze collectie gereproduceerd als ansichtkaart. Ze zijn te koop bij diverse boekhandels in de stad.

Meer mooie foto's van de Zuiderhaven zijn te vinden op www.beeldbankgroningen.nl.