Zoek op de website

Huize Maas

Van dansschool tot Eurosonic-podium

Huize Maas, dansles 1916 [1785-5429] Huize Maas, dansles 1916 [1785-5429]

door Beno Hofman

Bijna elke stadjer is er wel eens geweest.
Om er te dansen, voor een bruiloft, een voorstelling of een beurs.

Huize Maas is een begrip in de stad.
Dansleraar Hermannus Jacob Maas liet in 1925 de grote zaal bouwen om zijn leerlingen de ruimte te geven.

Bij de officiële opening op 14 september 1925 zette conferencier Jean Louis Pissuisse de toon.

Tegenwoordig is Huize Maas in de maand januari één van de podia voor Eurosonic.

Van militair tot dansleraar

Herman Maas wordt in 1882 in Groningen geboren als oudste kind van behanger Marcus Marten Maas en zijn echtgenote Trijntje Drent. Aanvankelijk werkt hij bij zijn vader in de zaak, maar dit gaat niet van harte. Tijdens de spoorwegstaking van 1903 doet Maas dienst als militair.

Volgens de familieoverlevering adviseert zijn kolonel hem om na zijn diensttijd dansleraar te worden. Door de overgang van het traditionele groepsdansen naar het dansen in paren, zit er in dat beroep volgens de officier veel toekomst.

Maas neemt het advies ter harte en gaat naar Parijs om er een dansopleiding te volgen. Bij terugkeer in Groningen vestigt hij zich als dansleraar aan de Coehoornsingel, in het oude gebouw van het Zander-instituut voor heilgymnastiek en massage. Zijn echtgenote Duppina Rosina Runeman gaat de lessen begeleiden op de piano.

Erg lang blijft de dansschool niet gevestigd aan de Coehoornsingel, ter plekke van het huidige nummer 85. In 1911 kan Herman Maas Poelestraat 29 kopen van de weduwe Grol. Achter het pand is ruimte om, na afbraak van een woonkamer, een ‘zaal voor dansonderwijs’ te bouwen. In de zomer van 1912 kan Maas naar de Poelestraat verhuizen.

Huize Maas

Herman Maas doet het goed en is hét adres voor de Groningse notabelen. Begin jaren twintig wordt het dansen zo populair dat Maas besluit op zoek te gaan naar uitbreidingsmogelijkheden. Om de geleerde dansen in praktijk te kunnen brengen is in zijn ogen een grote zaal nodig. In 1924 valt zijn oog op het pand van de familie Van Viersen Trip, Vismarkt 52.
 

Vismarkt 52 voordat het werd getransformeerd tot Huize Maas. Foto: P.B.Kramer [1785-13897] Vismarkt 52 voordat het werd getransformeerd tot Huize Maas. Foto: P.B.Kramer [1785-13897]

Bankier Jonkheer Oncko Bernard heeft voor de NV Incassobank naast zijn woonhuis een nieuw pand laten bouwen, waar hij ook met zijn gezin en moeder gaat wonen. Daarmee komt Vismarkt 52 vrij. Omdat achter dit dubbele herenhuis een grote tuin ligt, hapt Herman Maas toe. Hij laat het architectenbureau van Evert van Linge een bouwplan maken.

Nadat de leerlingen en oud-leerlingen van Maas tijdens een ‘Soirée Dansante’ - op 5 en 6 september 1925 – de try-out hebben verzorgd, vindt op maandag 14 september de officiële opening plaats.

De bekende conferencier Jean Louis Pissuisse en zijn vrouw Jenny Gilliams geven het programma extra cachet. De dochters van het echtpaar Maas voeren een dansje op en Herman geeft zelf ‘met een elegante danseuse een demonstratie van eenige nieuwe dansen van zijn repertoire’.

Verbouwing Huize Maas

In 1939 wordt Huize Maas ingrijpend verbouwd. Omdat Herman Maas geen danslessen meer geeft, wordt de kleine voorzaal vergroot tot restaurant. De voordeur wordt verplaatst en de kelder wordt uitgegraven om een doorgang naar achteren en de aanleg van een garderobe mogelijk te maken. De oudste dochter Trijntje (Tineke) krijgt de leiding in de keuken.

Hatchett's club orchestra, 1946 [1785-30629] Hatchett's club orchestra, 1946 [1785-30629]

Nadat Herman Maas in januari 1960 is overleden, komt Huize Maas te koop.

Namens de erfgenamen slaagt Herman Maas jr. er in het complex per 1 januari 1963 te verkopen aan Frigge-baas Ploeger.

Precies 26 jaar later wordt Huize Maas door de familie Ploeger overgedaan aan ‘spijkerbroekenkoning’ Jan de Boer.

Inmiddels is deze weer opgevolgd door Jan Zwaving.

Een dansschool is Huize Maas al lang niet meer, maar als uitgaanscentrum telt het nog steeds mee. Dat blijkt maar weer eens tijdens het Eurosonic-festival.