Zoek op de website

Henri de Wolf

Eerbetoon aan Groninger kunstenaar

door Beno Hofman

Twintig jaar na het overlijden van kunstenaar Henri de Wolf (1-1-1986) organiseerde de door hem opgerichte Forma Aktua Pinakotheek een eerbetoon aan deze opmerkelijke Groninger.

Elf dichters lazen voor uit eigen werk en het geheel werd - in de stijl van De Wolf - afgewisseld met swingende jazzmuziek en de presentatie van een DVD van Stichting Beeldlijn.

Henri de Wolf wordt op 30 juni 1938 in Magelang op Java geboren. Zijn vader is militair in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). In het voorjaar van 1951 komt Henri met zijn familie en alle andere KNIL-lotgenoten naar Nederland. De familie De Wolf vindt een tijdelijk onderdak in het voormalig concentratiekamp Westerbork, dat dan Kamp Schattenberg wordt genoemd.

Na enige tijd verhuist het gezin naar Groningen, waar het eerst woont aan de Paterswoldseweg en daarna in een nieuw gebouwde etagewoning aan de Asingastraat. Na de middelbare school gaat Henri, tegen de zin van zijn vader, naar Academie Minerva om er een opleiding publiciteit en reclame te volgen. Ondertussen leeft Henri zich in de fietsenkelder uit als muzikant.

Jazz

Al op jonge leeftijd is hij een groot jazzliefhebber en fan van Charlie Parker. De Wolf speelt zelf ook trompet en organiseert met Jenne Meinema sessies in ijssalon Winter aan de Lutkenieuwstraat. Later maakt hij van De Koffer in de Oosterstraat een jazzcentrum.

Hoewel Henri de Wolf Minerva niet afmaakt, doet hij in 1959 wel mee met een groepsexpositie in het Groninger Museum. In ’61 exposeert hij in de Mangelgang aan de Lage der A voor het eerst solo. De Wolf is zeer actief: hij is even in militaire dienst, heeft baantjes als ontwerper en studeert en werkt in Duitsland.

Henri de Wolf is altijd in voor iets nieuws en organiseert in de jaren zestig meerdere happenings. Zo exposeert hij in ’65 met Edu Waskowsky, Jo van Dijk en Martin Tissing onder de noemer GR4K in het Groninger Museum en presenteert de ludieke ‘Gestolde Gasbel’.

Opus Magnum

Henri komt verder met zilverkleurige schilderijen, die slechts bedoeld zijn om te laten zien hoe dik de verf erop kan. Datzelfde jaar maakt hij ook zijn kolossale ‘Opus Magnum’ (letterlijk: Groot Werk).

Henri de Wolf werkend aan zijn Opus Magnum (bron: CBK Groningen) Henri de Wolf werkend aan zijn Opus Magnum (bron: CBK Groningen)

Politiek manifesteert De Wolf zich eerst als medeoprichter van de Groningse afdeling van D’66. In opdracht van de provincie maakt hij in ’67 een wandschildering in het Provinciehuis.

In die tijd radicaliseert Henri steeds meer. Als PSP-lid loopt hij voorop in de demonstraties tegen de oorlog in Vietnam en na in contact te zijn gekomen met Fré Meis wordt Henri lid van de CPN.

Door een combinatie van een Bourgondische levensstijl en suikerziekte, belandt Henri de Wolf in 1971 voor lange tijd in het ziekenhuis. Met moeite pakt de kunstenaar daarna de draad weer op.

5 mei vlag

5 mei vlag in de Nieuwstad 5 mei vlag in de Nieuwstad

Zo maakt hij in 1972 in opdracht van de gemeente zes grote kleurige doeken voor zogeheten Bescherming Bevolking-bunkers.

Opdat men schuilend voor de atoombom zou zien hoe mooi het allemaal was geweest.

Net als het meeste van Henri’s werk liggen de BB-doeken bij het CBK.

De voor iedereen zichtbare herinneringen aan Henri de Wolf zijn z’n gedenkplaat op Huis de Beurs en de ‘5 mei-vlag’ op de Nieuwstad, tegenover zijn eigen Forma Aktua Pinakotheek.

Daar wordt op vrijdag 19 mei 2006 stilgestaan bij Henri’s overlijden, nieuwjaarsdag 1986.