1536_7594_cr_nvhn.jpg

12.30 inloop en aanmelden workshopronde 1*
13.00 opening
13.45 workshopronde 1

 • Scripathon: samen zetten we oude handschriften om naar modern typoschrift, met beginners en gevorderden. Ook behandelen we leuke vondsten, belangrijke schrijfwijzen en nuttige informatie. (OhS) 
 • Foto’s beschrijven: Wie, wat, waar, wanneer dat zijn de belangrijkste ingrediënten voor een goede fotobeschrijving. Ontdek of het beschrijven van foto’s iets voor u is. (HbvG)
 • Fotogebruik op sociale media: U mag de foto's van Persfotobureau D. van der Veen die op de Beeldbank staan vrij gebruiken. Hoe kunt u deze foto’s uit de jaren 60 en 70 kunt gebruiken op social media? Neem uw laptop mee en een account voor facebook, Twitter of Instagram is ook nodig. (HbvG)
 • Rondleiding materieel beheer: Voordat de negatiefstroken van Persfotobureau D. van der Veen op Beeldbank Groningen komen, wordt veel werk verzet. Ontdek wat er komt kijken bij het bewerken en bewaren van een grote negatievencollectie, van het koude depot tot de scanafdeling. (HbvG)
 • Rondleiding door de archieven van het Stadsbestuur met een selectie van opmerkelijke tekstvondsten van deelnemers aan Open het Stadsbestuur. De achterliggende verhalen zullen u soms verbazen. (OhS)
 • Film: virtuele wandeling door stad Groningen rond 1630 en filmbeelden van Groningen uit jaren 60 en 70.


14.30 pauze, markt en aanmelden workshopronde 2*
15.15 workshopronde 2

 • Introductie fotocolumn schrijven: Wekelijks publiceert Het beeld van Groningen een fotorubriek in het Dagblad van het Noorden. Hoe kunt u zelf een fotocolumn schrijven aan de hand van een foto van Persfotobureau D. van der Veen? We delen een aantal tips en tricks. Bent u enthousiast, geef u dan op voor de workshopreeks die dit voorjaar start. (HbvG)
 • Microgeschiedenissen verwerken in Spacetime Layers app (OhS) Korte historische verhalen schrijven hoeft niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn. U gaat aan de slag met vooraf geselecteerde archiefstukken en schrijft binnen drie kwartier een kleine geschiedenis. Ter plekke voeren we uw microgeschiedenis in op de Spacetime Layers app. Dit is een digitale plattegrond dat informatie op locatie geeft.
 • Rondleiding materieel beheer: Voordat de negatiefstroken van Persfotobureau D. van der Veen op Beeldbank Groningen komen, wordt veel werk verzet. Ontdek wat er komt kijken bij het bewerken en bewaren van een grote negatievencollectie, van het koude depot tot de scanafdeling. (HbvG)
 • Rondleiding door de archieven van het Stadsbestuur met een selectie van opmerkelijke tekstvondsten van deelnemers aan Open het Stadsbestuur. De achterliggende verhalen zullen u soms verbazen. (OhS)
 • Resultaten: wat heeft Lidmaten gezocht tot nu toe opgeleverd? Wat is de cultuurhistorische waarde van de collectie en wat kunt u ermee doen? (Lg)
 • Resultaten: wat hebben de andere projecten tot nu toe opgeleverd? We hebben nu een goed beeld van wat er zoal in de specifieke collecties zit. Wat is de cultuurhistorische waarde ervan en wat kunt u ermee doen? (OhS en HbvG)


16.00 pubquiz
16.30 afsluiting met een drankje

* aanmelden voor de workshops kan alleen op 14 maart