Zoek op de website

Nieuwsbericht

19junBe Quick 1887 in de Groninger Archieven

In het jubileumjaar van Be Quick 1887 besteedt ook het RHC Groninger Archieven aandacht aan de roemruchte Groninger voetbalclub. Het archief van de vereniging (dat loopt van 1886 tot 1992) wordt namelijk bewaard bij de Groninger Archieven. Onlangs is de inventaris van dit archief afgerond. Een inventaris is eigenlijk een systematisch ingedeeld overzicht van alle archiefstukken. Het meeste hiervan bestaat uit papierwerk.
Enig grondig voorwerk bij de totstandkoming van de inventaris is een tijd geleden alweer verricht door Be Quick-‘archivaris’ Laszlo Scheltens. Vervolgens zijn Benny Velema en Sebastiaan Vos van het RHC Groninger Archieven er verder mee aan de slag gegaan. Het resultaat mag er zijn: een fraaie inventaris, die ook online is te raadplegen.
 

Niet saai

Zo’n inventaris lijkt op het eerste gezicht misschien wat saai, maar wie goed kijkt zal tot de ontdekking komen dat zo’n archief juist een mooi beeld geeft van de historie en het reilen en zeilen van de voetbalclub door de jaren heen. Statuten, jaarverslagen en notulen van vergaderingen ontbreken natuurlijk niet. Aan de andere kant zitten er bijvoorbeeld ook interessante programmaboekjes en schriften met wedstrijduitslagen tussen. Of wat te denken van een brief uit 1908 van Be Quickprominent Ko van ’t Oever, die van mening is dat de eerste elftalspelers meer moeten trainen!
Complete jaargangen van het Be Quick orgaan en de Weekberichten bevinden zich in het archief. Evenals programma’s van festiviteiten van de diverse jubilea en feestelijkheden die de club in haar bestaan heeft mogen vieren.
Ook wordt duidelijk waar Be Quick in al die 125 jaar de thuiswedstrijden heeft gespeeld: het begon allemaal op het exercitieterrein achter de strafgevangenis aan de Hereweg. Grote successen vierde Be Quick daarna een stukje verderop, op het veld aan de Verlengde Hereweg tegenover Villa Gelria. Sinds mensenheugenis speelt de club natuurlijk op het sportcomplex aan de Esserberg. Bouwtekeningen van stadion De Esserberg (door architect en oud-speler Evert van Linge) maken deel uit van het archief. Evenals ambitieuze plannen voor nieuwbouw van het clubhuis, die helaas nooit zo zijn gerealiseerd als Van Linge het zelf had uitgetekend.
Je komt het allemaal tegen als je je in het archief verdiept. Alle archiefstukken worden zorgvuldig bewaard en geconserveerd in de depots van de Groninger Archieven. Wie echter toch het naadje van de kous wil weten, kan de archiefstukken aanvragen en persoonlijk inzien op de studiezaal van de Groninger Archieven, aan het Cascadeplein 4 in Groningen.

Foto’s
Wat zeker niet onvermeld mag blijven, zijn de honderden foto’s in het Be Quickarchief, die onder meer in fotoalbums, jubileumboeken en plakboeken zijn overgeleverd. Het gaat hier om elftalfoto’s, wedstrijdfoto’s en kiekjes van uitjes. Een groot deel van de foto’s is inmiddels door de Groninger Archieven gescand en kan eenvoudig worden bekeken.

Film
Er is ook nog uniek bewegend beeldmateriaal van Be Quick bewaard gebleven. Het gaat hier om een filmpje van de kampioenswedstrijd thuis in 1921 tegen Ajax. Regerend landskampioen Be Quick wint deze wedstrijd weliswaar met 1-0, maar uiteindelijk gaat NAC er met de titel vandoor. De fraaie beelden zijn ook online te zien.

Memorabel jaar
Al met al is 2012 dus een memorabel jaar voor Be Quick: 125 jaar voetbal voor jong en oud én het archief van de club is, dankzij de beschikbare inventaris bij de Groninger Archieven, voor iedereen te bekijken.

  

« Terug naar nieuwsoverzicht