Zoek op de website

Nieuwsbericht

26febBeroering of berusting? Nederland, in het bijzonder Groningen, in de Napoleontische tijd (1806-1813)

Door Johan Joor


In 1795 veroverde de Franse revolutionaire troepen de Nederlanden. Binnen korte tijd werden veel veranderingen doorgevoerd. De Napoleontische tijd (1806-1813) is om meer redenen van groot historisch belang. Vooral de invoering van de door de Fransen opgelegde belastingen en de militaire dienstplicht zette kwaad bloed. Deze periode is echter wel lange tijd afgeschilderd als een tijd van grote berusting en passiviteit onder het volk. Via systematisch en intensief bronnenonderzoek is onderzocht of dit beeld klopt. De resultaten van dit onderzoek zullen voor Nederland en met name voor Groningen worden toegelicht. Afzonderlijke aandacht zal worden besteed aan de dienstplicht.

Johan Joor werkt als zelfstandig historicus en is als honorary fellow verbonden aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis te Amsterdam. Promoveerde in 2000 op De Adelaar en het Lam; een studie over protesten in Nederland in de Napoleontische tijd (1806-1813)

Donderdag 20 maart spreekt Wilfried Uitterhoeve over de omwenteling in november 1813: ‘Zwarigheid en vreesachtigheid’ in Groningen en elders.

Woensdag 2 april spreekt Jeroen Koch over de periode van Koning Willem I (1813 - 1840): Vorst en volk in tijden van revolutie.


Alle avonden vinden plaats in het gebouw van het RHC Groninger Archieven
Cascadeplein 4 te Groningen.
Aanvang 20.00 uur (zaal geopend vanaf 19.30 uur)
Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.

« Terug naar nieuwsoverzicht