Zoek op de website

Nieuwsbericht

11novBijzondere vondst in Stadsarchief Rotterdam

In het stadsarchief van Rotterdam zijn foto’s en persoonsgegevens opgedoken van 1500 Britse militairen die in de Eerste Wereldoorlog in Groningen waren geïnterneerd. De Britse soldaten behoorden bijna allemaal tot de First Royal Naval Brigade, een eenheid die in oktober 1914 is ingezet bij de verdediging van Antwerpen. Na de val van de stad raakten enkele bataljons afgesneden van de hoofdmacht, waarna zij hun toevlucht zochten in het neutrale Nederland. Volgens internationale verdragen was de Nederlandse overheid verplicht buitenlandse militairen te interneren. De Britse soldaten kwamen terecht in een barakkenkamp op het terrein van de Rabenhauptkazerne in Groningen, het zogenoemde Engelse Kamp. Daar zouden ze tot het einde van de oorlog blijven.

Een voetnoot in een boek van Menno Wielinga over de Engelse Kamp bracht een lezer ertoe om op onderzoek uit te gaan, bij het Rotterdamse Stadsarchief. In de voetnoot werd verwezen naar mogelijke lijsten van Britse militairen die zouden zijn bijgehouden. De foto’s en de namenlijst die zijn opgedoken, zijn door de Rotterdamse politie gebruikt bij de opsporing van ontsnapte geïnterneerden. Uit archiefstukken blijkt dat buitenlandse militairen in groten getale ontsnapten uit de Nederlandse interneringskampen. Vaak probeerden ze via Rotterdam of Vlissingen Engeland te bereiken om zich weer aan te kunnen sluiten bij de strijd. De Nederlandse autoriteiten wilden dat koste wat het kost voorkomen omdat anders de neutraliteit in gevaar kon komen. Naarmate de oorlog vorderde, stak de Rotterdamse politie dan ook steeds meer energie in het opsporen van ontvluchte geïnterneerden.

Dat gebeurde door strenge controles op treinstations en in de haven. Wanneer de politie onder de reizigers een ontsnapte geïnterneerde vermoedde, moest hij voor verder onderzoek mee naar het politiebureau. Daar ging men na of de verdachte voorkwam op een van de foto's en namenlijsten die door de interneringsdepots waren toegestuurd.

Het unieke materiaal is in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog door het stadarchief Rotterdam gedigitaliseerd en doorzoekbaar via www.navalbrigade.nl.

« Terug naar nieuwsoverzicht