Zoek op de website

Nieuwsbericht

15augDe Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen

Nationale expositie ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’

Nederland is rijk aan musea die aandacht besteden aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië. De bijzondere collecties van deze musea zijn bij velen onbekend. Uit de tienduizenden voorwerpen stelt journalist en programmamaker Ad van Liempt, als gastcurator, een unieke tentoonstelling samen. Deze tentoonstelling is vanaf 5 februari 2014 te zien in de Kunsthal in Rotterdam.

Speurtocht

Van Liempt is begonnen met zijn speurtocht langs vele musea. In de depots zoekt hij naar de meest aansprekende voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Nu al heeft hij zeldzame voorwerpen gevonden. Voorwerpen die niet alleen nog nooit eerder zijn vertoond, maar ook een nieuw perspectief bieden op de oorlog. Uiteindelijk selecteert Van Liempt de 100 meest unieke voorwerpen die in de tentoonstelling te zien zullen zijn. Samen vertellen zij de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog op een nieuwe manier.
Ad van Liempt is op zoek naar de laatste vijf voorwerpen en roept het Nederlands publiek op om voorwerpen aan te dragen. Dit kan tot 15 september 2013 via deze website www.actienietweggooien.nl Houd er rekening mee dat uw voorwerp niet onder de vijf kan vallen.

Samenwerkingsproject van 25 oorlogsmusea en het Nationaal Comité 4 en 5 mei

De campagne is een samenwerkingsproject van 25 Nederlandse oorlogsmusea en het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waaronder het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen. Het doel is de rijke collectie van de musea beter onder de aandacht te brengen en de geschiedenis van de Tweede wereldoorlog op een vernieuwende wijze te presenteren in een unieke overzichtstentoonstelling.
De volgende WOII-musea en herinneringscentra doen mee aan deze expositie:
Achterhoeks museum, Airborne Museum, Anne Frank Huis, Bevrijdingsmuseum Zeeland, Fries Verzetsmuseum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek, Hollandsche Schouwburg, Indisch Herinneringscentrum, Joods Historisch Museum, Kazematten Museum Kornwerderzand, Margraten Memorial Center, Markt 12, Museon, Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Nationaal Monument Kamp Vught, Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, Oorlogsmuseum Overloon, OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam, Stichting De Greb, Stichting Oranjehotel, Stichting Vredeseducatie, Verzetsmuseum Amsterdam en Verzetsmuseum Zuid-Holland.

« Terug naar nieuwsoverzicht