Zoek op de website

Nieuwsbericht

26meiDrama achter de gevel

Een kijkje achter historische Groningse gevels met bloedstollende verhalen

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum, de Groninger Archieven en het Groninger Museum introduceerden op 4 december 2013 gezamenlijk een nieuwe visie op de presentatie van de geschiedenis van stad en provincie Groningen. De komende maanden slaan zij in het kader daarvan de handen ineen. In het pilotproject Drama achter de gevel brengen zij negen historische stadse drama’s tot leven tijdens een bijzondere voorstelling.

Rampspoed en tegenslag is van alle tijden. Ook in Groningen is het altijd wat. Verboden liefde drijft mensen tot wanhoop, geheimzinnige epidemieën tergen de stadsbevolking, stadsbranden bedreigen huis en haard en gruwelijke moorden jagen inwoners de stuipen op het lijf. Stadshistoricus Beno Hofman selecteerde negen onwaarschijnlijke verhalen die zich de afgelopen eeuwen achter historische gevels hebben afgespeeld.

Voorstelling

26 t/m 29 juni 2014 – 2 t/m 6 juli 2014 Bekende Groningers waaronder Arno van der Heyden, Meindert Talma en Beno Hofman brengen deze drama’s voor het voetlicht in Drama achter de gevel. Stadse drama’s uit de zestiende t/m de twintigste eeuw staan daarbij centraal. Op vijf geheime locaties in en om het Noordelijk Scheepvaartmuseum komen deze tragedies voorbij tijdens een spannende stadswandeling boordevol theater, muziek, film en poëzie.

Drama achter je eigen gevel?

2 juni t/m 6 juli 2014 De Groninger Archieven organiseren daarnaast het project ‘Drama achter je eigen gevel?’. Stadjers die nieuwsgierig zijn naar de geschiedenis van hun eigen gevel, kunnen hun adres doorgeven aan de Groninger Archieven. Een archivaris onderzoekt vervolgens wat er over dat pand te vinden is in het Archief. Een zoektocht die hopelijk nog veel mooie Stadse verhalen gaat opleveren!

Tentoonstelling

17 juni t/m 15 augustus 2014 In de maanden juni t/m augustus organiseren de Groninger Archieven een tentoonstelling over de negen verhalen uit Drama achter de gevel. Met behulp van documentatie, beeldmateriaal en objecten worden de feiten uit de verhalen getoond en kan de bezoeker zelf op onderzoek uitgaan. De tentoonstelling wordt op dinsdag 17 juni feestelijk geopend.

Informatie en tickets via www.dramaachterdegevel.nl.

Foto van het Gotisch Huis aan de zuidkant van de Brugstraat, 1969. Fotobedrijf Piet Boonstra (collectie Groninger Archieven 1785-13796) Foto van het Gotisch Huis aan de zuidkant van de Brugstraat, 1969. Fotobedrijf Piet Boonstra (collectie Groninger Archieven 1785-13796)

« Terug naar nieuwsoverzicht