Zoek op de website

Nieuwsbericht

22febGedane zaken… vindt u weer!

Bekende en minder bekende Groninger bedrijven, ze zijn bijna allemaal terug te vinden in het Handelsregister. Van de lokale bakker en kruidenier tot de zelfbedieningswinkels van Fred van der Werff en het Grand Theatre.

Het Handelsregister is een soort burgerlijke stand voor bedrijven. Op 15 maart 1921 trad de Handelsregisterwet in werking en moesten bedrijven zich inschrijven. Sindsdien houdt de Kamer van Koophandel van elk bedrijf een dossier bij.

Tegenwoordig zijn alle voor 2000 afgesloten dossiers raadpleegbaar bij de Groninger Archieven. Een onmisbare bron voor onderzoek naar bedrijfshistorie. In zo’n dossier vindt u informatie over de eigenaar, de oprichtingsdatum, het vestigingsadres en het soort bedrijf. Alle veranderingen zijn nauwkeurig bijgehouden.

Vanaf 12 maart 2013 kunt u de nieuwe toegang op het Handelsregister online doorzoeken. De dossiers kunt u aanvragen en raadplegen op de studiezaal van de Groninger Archieven.

Oproep

Naast het dossier uit het Handelsregister zijn vaak nog veel meer sporen van ondernemers terug te vinden. Bijvoorbeeld in adresboeken, advertenties, archiefstukken, foto’s en briefhoofden.

Heeft u thuis nog een rekening, een foto, blikjes, flesjes, doosjes, reclamefolders of een ander voorwerp dat herinnert aan een oud Gronings bedrijf? En wilt u graag wat meer te weten komen over dit bedrijf? Dat kan!

Tot en met 22 maart kunt u uw herinnering inleveren bij het RHC Groninger Archieven. Wij gaan dan voor u op zoek naar het dossier uit het Handelsregister en kijken of we een briefhoofd, advertentie of vermelding in het adresboek kunnen achterhalen.

De leukste inzendingen krijgen tijdelijk een plekje in de vitrines of op de website van de Groninger Archieven. Uiteraard krijgt u het ingeleverde voorwerp weer terug.

Wilt u meedoen neem dan contact met ons op via info@groningerarchieven.nl of via 050-5992000, vraag naar Dineke van der Wal.

Zien

Naar aanleiding van de nieuwe toegang laten we nu al een aantal voorbeelden zien in onze ontvangsthal, met herinneringen aan onder andere de Veeno-rijwielenfabriek te Bedum, modemagazijn Zwartsenberg in Stadskanaal, biscuitfabriek Branbergen in Musselkanaal en de stad-Groninger bedrijven garage ENNAM, Catz & Zoon (alcoholica) en de bioscopen Grand en Cinema. Hier ziet u ook een aantal voorwerpen uit collecties van particulieren en musea.

Op onze site leest u het verhaal over de Eerste Noord-Nederlandse Auto Maatschappij, ENNAM.

Collectie RHC Groninger Archieven [1774-506] Collectie RHC Groninger Archieven [1774-506]

« Terug naar nieuwsoverzicht