Zoek op de website

Nieuwsbericht

09decBoek en expositie met foto’s van historisch Groningen

Groningen 1948–1968
Vastgelegd door Fotobedrijf Piet Boonstra
 

In het midden van de vorige eeuw was Piet Boonstra (1917-2002) een van de weinige persfotografen in de stad Groningen. Het vak had hij als vijftienjarige geleerd in dienst van de bekende stadsfotograaf P.B. Kramer.
In 1948 richtte Boonstra met bescheiden middelen een eigen zaak op. Pers-, industrieel en groepsfotograaf noemde hij zichzelf. Aanvankelijk alleen, maar al spoedig met Sjors Visscher, werkte Fotobedrijf Piet Boonstra veel voor het A.N.P. en voor de dagbladen Ons Noorden, de Nieuwe Provinciale Groninger Courant en Het Vrije Volk.
Toen na enkele jaren die dagbladen vaste fotografen in dienst namen en het ‘krantenwerk’ afnam voor freelancers als Boonstra, richtte hij zich op de fotohandel. Tot 1975 bestierde hij een drukbeklante winkel aan de NieuweBoteringestraat.

Het negatievenarchief van Fotobedrijf Piet Boonstra is gelukkig bewaard gebleven: het is ondergebracht bij de Groninger Archieven.Uit dit archief werd onlangs het fotoboek Groningen 1948-1968 samengesteld. Het is een bijzonder en bovenal sfeervol boek vol foto’s van een verleden dat lichtjaren verwijderd lijkt en toch nog maar net achter ons ligt.
Het boek werd samengesteld door Michael Hermse (Groninger Archieven) en verscheen bij uitgeverij Noordboek.

Bij boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53, Groningen) is van 9 december t/m 28 januari 2012 een keuze uit de foto’s in dit boek te zien. Foto’s van zwemmers in het Heerenbad aan de Kleine Badstraat, van spelende kinderen tussen het oorlogspuin rond de Grote Markt, en van het Caltex-service-station aan het Gedempte Kattendiep bijvoorbeeld. Nostalgie voor sommigen, een bewijs van vooruitgang voor anderen.
Onvermijdelijk zijn sommige foto’s zoekplaatjes geworden. Maar soms verwijzen ze onbedoeld naar wat nu weer actualiteit heet, zoals de foto die Boonstra in 1953 maakte in de Herestraat waar werklieden druk doende zijn de voor fietsers zo verraderlijke tramrails te verwijderen.

Groningen 1948 – 1968. Vastgelegd door Fotobedrijf Piet Boonstra.
9 december t/m 28 januari bij Boekhandel Godert Walter, Oude Ebbingestraat 53.
Open tijdens winkeltijden.
Informatie: www.godertwalter.nl of 050-3122523

« Terug naar nieuwsoverzicht

Het laatste nieuws

Naar nieuwsoverzicht »

Groningen 1948 – 1968

Uit het negatievenarchief van Fotobedrijf Piet Boonstra dat is ondergebracht bij de Groninger Archieven werd onlangs het fotoboek Groningen 1948-1968 samengesteld. Het is een bijzonder en bovenal sfeervol boek vol foto’s van een verleden dat lichtjaren verwijderd lijkt en toch nog maar net achter ons ligt. Het boek werd samengesteld door Michael Hermse (Groninger Archieven) en verscheen bij uitgeverij Noordboek.