Zoek op de website

Nieuwsbericht

26febLoket voor Lief en Leed: Alle Groningers in 200 jaar akten van de Burgerlijke Stand

Kent u ‘onze man in Yokohama’? Menno Simon Wiersum werd geboren in Kantens, trouwde met een Japanse en woonde de rest van zijn leven in het land van zijn vrouw. Wat hij daar meemaakte en hoe zijn Japanse huwelijksakte eruit ziet, kunt u nalezen in ons weblog Loket voor Lief en leed:

Alle Groningers in 200 jaar akten van de Burgerlijke Stand. Hier publiceren wij verhalen over Groningers en hun geboorten, huwelijken en overlijden sinds 1811. De NGV afd. Groningen en de Groninger Archieven vragen met hun project Loket voor Lief en Leed aandacht voor familieverhalen rond deze momenten, die te maken hebben met de akten van de Burgerlijke Stand, maar daar niet in voorkomen en daarom vergeten raken.

In januari 2011 startten wij dit weblog. Er zijn toen ook een aantal televisie-items gemaakt, die u op het weblog kunt terugzien. Wij ontvingen verhalne en schreven zelf verhalen op basis van tips van bezoekers, zoals het verhaal naar aanleiding van de Japanse huwelijksakte, die in onze collectie berust en waar wij door een onderzoeker op attent werden gemaakt. Andere recente verhalen gaan over: een dochter die Pieter heet, een vader en twee zoons die door het ijs zakten en de Groninger die verdronk met de Titanic. Maar ook beschreven wij het leven van opoe Tjadens, de eerste Groningse met een rollator, en de in het Westerkwartier legendarische vrouw Snakenborg.

Dit voorjaar ronden wij het project af met een paar activiteiten, waaronder workshops, lezingen en de presentatie van een publicatie rond de eerste akten van alle gemeenten, samengesteld door de NGV. Ook zijn wij aanwezig op de markt van de Dag van de Groninger Taal. Er zijn immers ook vele, nog steeds herkenbare, Groninger voornamen en familienamen.

Tot die tijd kunt u ons nog uw verhalen en reacties blijven sturen en ook daarna bewaren wij alle bijdragen natuurlijk. De verhalen en onderzoeken van het laatste jaar hebben ons in ieder geval duidelijk gemaakt, dat de invoering van deze belangrijke registratie niet van de ene dag op andere gereed was. En dat de invoering van de Burgerlijke Stand in de praktijk meer gevolgen had, dan mensen zich realiseerden.

« Terug naar nieuwsoverzicht