Zoek op de website

Nieuwsbericht

14mrtNotariële archieven 1811-1861 tijdelijk niet raadpleegbaar

De notariële archieven over de periode 1811-1861 worden gedigitaliseerd en zijn daarom vanaf woensdag 16 maart 2016 tijdelijk niet raadpleegbaar.

Jhr. Reneke Gockinga, notaris te Groningen. Tekening: W. Gockinga (?) (1536-4459). Jhr. Reneke Gockinga, notaris te Groningen. Tekening: W. Gockinga (?) (1536-4459).

De komende tijd zijn een aantal onderdelen van de notariële archieven uitgeleend om gescand te worden. Dat bekent dus, dat die archieven tijdelijk niet raadpleegbaar zullen zijn. Het gaat dan om de repertoria van alle notarisstandplaatsen, met uitzondering van de standplaatsen in de stad Groningen, waarin overzichten van akten opgemaakt in de periode 1811-1861 (de repertoria lopen soms langer door). Datzelfde geldt voor de akten over diezelfde periode van de standplaatsen 1 tot en met 19 en 31 tot en met 35. Dat zijn de toegangen 85 tot en met 109.

Deze stukken zijn op dinsdag 15 maart nog raadpleegbaar in onze studiezaal en daarna ca. 3 maanden niet meer.

Dit betreft dus de repertoria van alle standplaatsen buiten de stad Groningen en de akten van de standplaatsen:

  • Appingedam, Delfzijl, Slochteren-Loppersum-Scharmer, Loppersum, Loppersum-Stedum-Ten Boer, ’t Zandt, Middelstum, Appingedam-Onderdendam-Bedum, Warffum, Uithuizen, Winsum, Winsum-Leens-Eenrum, Eenrum-Mensingeweer-Leens
  • Zuidhorn, Ezinge, Grijpskerk, Leek-Grootegast, Leek
  • Hoogezand, Sappemeer, Zuidbroek, Woldendorp-Termunten-Nieuwolda

De akten van de standplaatsen 30 en 36 tot en met 48 blijven wel beschikbaar.

In het kader van het project Digitale Taken Rijksoverheid is er niet alleen aandacht voor het digitaal uitvoeren van taken (digitale dienstverlening), maar ook ruimte om oudere overheidsarchieven te digitaliseren. Het Nationaal Archief en de Regionale Historische Centra hebben het plan opgevat om hun notariële archieven digitaal aan te bieden. Begonnen wordt met de periode 1811-1861. De Groninger Archieven hopen dat  de akten van de resterende standplaatsen in de provincie later worden gescand.

De notarisstandplaatsen in de stad Groningen (standplaatsen 20 tot en met 29, toegangen 1869 tot en met 1878) vallen buiten dit project. Dat betekent dat deze repertoria en akten nu gewoon beschikbaar blijven.

« Terug naar nieuwsoverzicht