Zoek op de website

Nieuwsbericht

04junRHC Groninger Archieven zoekt materiaal van modezaak Van Daal & Meijer

Het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven is momenteel bezig de bewerking van het archief van de bekende Groninger modezaak en bontfirma Van Daal & Meijer af te ronden. In juni en juli wordt aan de hand van archiefstukken de geschiedenis van deze Groningse onderneming gepresenteerd. Hiervoor zijn we op zoek naar allerlei materiaal van deze firma uit de periode 1938-1973.

Willem van Daal en Fred Meijer openden in 1938 een zaak aan de Herestraat 70. Hier verkochten zij maatkleding en confectie. Na de oorlog ontdekten de heren een nieuw procedé voor de bewerking van zeehondenvellen.  Door deze ontdekking groeide de Groningse firma uit tot een succesvolle internationale bonthandel. Naast de groothandel in bontvellen en bontmantels verkocht Van Daal & Meijer ook bont-mode in de Herestraat en in een filiaal aan de Amsterdamse Keizersgracht. Na oplopende schulden ging de zaak in 1973 failliet en kwam het archief uiteindelijk bij het RHC Groninger Archieven terecht.

Dit bedrijfsarchief bevat helaas maar weinig beeldmateriaal van de confectiemode en bont-mode die de zaak verkocht. Doormiddel van een oproep hoopt het archief deze lacune op te vullen. Heeft u op zolder nog reclamemateriaal, programma’s van modeshows of oude catalogi liggen? Dit materiaal wil het RHC Groninger Archieven graag gebruiken om de collectie aan te vullen.
Daarnaast zijn wij ook op zoek naar materiaal dat gebruikt kan worden voor de presentatie. Zijn er nog foto’s van uw tante of oma in bontmantel van Van Daal & Meijer? Of hangt er in de gangkast nog een bontmantel van deze Groningse firma die wij mogen fotograferen? Dan kunt u hierover tot en met vrijdag 24 juni contact met ons opnemen via verdieping@groningerarchieven.nl. We kunnen beeldmateriaal en foto’s scannen, zodat u zelf het origineel kunt houden.
 

« Terug naar nieuwsoverzicht