Zoek op de website

Nieuwsbericht

10decSchaatsvermaak

In de hal van de Groninger Archieven kunt u momenteel een presentatie bekijken over het schaatsen als volksvermaak. Allereerst geeft deze een indruk hoe de ontwikkeling van de schaats in de provincie Groningen tot ongeveer 1950 verliep. Waren hier in de eerste helft van de 20e eeuw diverse schaatsfabriekjes actief, voordien lag de productie van scheuvels hoofdzakelijk in handen van smeden.

IJspret op de Floresvijver in de stad Groningen. Foto Piet Boonstra, 1950.  Collectie RHC Groninger Archieven 1785-28946. IJspret op de Floresvijver in de stad Groningen. Foto Piet Boonstra, 1950. Collectie RHC Groninger Archieven 1785-28946.

Oude prenten en foto’s tonen op de presentatie hoe mensen schaatsten: vaak gearmd, of aan een schaatstok. Jong geleerd was natuurlijk oud gedaan, en daarbij speelden schoolmeesters, zoals blijkt, nogal eens een cruciale rol. Wist u bijvoorbeeld dat onderwijzers in de stad Groningen tussen 1932 en 1961 tweedehands schaatsen inzamelden voor kinderen, waarvan de ouders te arm waren om schaatsen te kunnen kopen?

Ook aan enkele randverschijnselen van het ijsvermaak schenkt de presentatie aandacht. Zo is een van de vitrines gewijd aan de Leekster tak, een trofee die, als de vaarten en meren dichtgevroren waren, door duizenden Friezen, maar ook wel door Ommelanders en Drenten werd afgehaald in Leek. Een andere vitrine bevat bovendien beeldmateriaal over baanvegers, koek- en zopietenten en schaatsliedjes.

Schaatsvermaak is nog te zien tot eind januari 2014.

« Terug naar nieuwsoverzicht