Zoek op de website

Nieuwsbericht

08febVerzameling Ortssippenbücher van kerkdorpen in Oost-Friesland beschikbaar

Vele mensen met Groninger voorgeslacht komen vroeg of laat voorouders tegen die uit Oost-Friesland afkomstig zijn. Het voorouderonderzoek in Duits gaat heel anders in zijn werk dan in Nederland. Een belangrijke bron daarvoor zijn de zgn. Ortssippenbücher van kerkdorpen.

In zo’n Ortssippenbuch (OSB) zijn alle gegevens uit de doop-, trouw- en begraafregisters opgenomen.
De inwoners van het betreffende dorp worden naar gezin ingedeeld. Een nummersysteem maakt het vrij eenvoudig om van een persoon voor- en nageslacht te vinden. Voor zover ze in het zelfde dorp woonden tenminste. Soms wordt verwezen naar OSB’s van andere dorpen.

Veel OSB’s bevatten ook andere interessante bronnen, zoals belastingregisters, lijsten van lidmaten, hypotheekregisters e.d.

Mede doordat binnen enkele jaren van vrijwel elk dorp in Ostfriesland een OSB beschikbaar zal zijn, vormen de Ortssippenbücher een prachtige bron voor elke genealoog met Ostfriese roots.

Door bemiddeling van een relatie konden de Groninger Archieven een grote verzameling Oostfriese Ortssippenbücher verwerven. Deze naslagwerken zijn nu allemaal opgenomen in onze bibliotheek.

Als u het woord <kirchengemeinde> invult in de zoekregel op de homepage van onze website, krijgt u als resultaat een overzicht van de meer dan 100 aanwezige Ortssipenbücher. U kunt deze aanvragen en inzien in onze studiezaal.
Er zijn slechts vijf Ostfriese OSB’s op internet raadpleegbaar. In andere gebieden van Duitsland zijn dat er aanmerkelijk meer, zie hiervoor http://www.online-ofb.de

« Terug naar nieuwsoverzicht