Zoek op de website

Nieuwsbericht

15mrtWiGeDok: opent de poort naar sociaal-economisch erfgoed

De geur van suikerbieten. Schoorstenen als herkenbare bakens in het landschap. Een gevelreclame van een bakker. Een stuk Grunneger kouk.

Deze sporen van Groningse bedrijven kunt u nog dagelijks om u heen ervaren. Hun nalatenschap omvat echter nog veel meer. Een belangrijk deel daarvan is te vinden in bedrijfsarchieven.

Om dit materiaal toegankelijk te maken en te bewaren voor de toekomst werken de Groninger Archieven samen met het Niedersächsisches Landesarchiv - Staatsarchiv Aurich en de Stiftung Wirtschaftsarchiv Nord-West-Niedersachsen aan een uniek grensoverschrijdend project. WiGeDok opent voor u de poort naar dit sociaal-economisch erfgoed.

WiGeDok – Wirtschaftsgeschichtliche Dokumentation – laat een breed publiek kennis maken met de geschiedenis van Groningen en Ostfriesland door middel van bedrijfshistorisch nieuws, verhalen en publieksactiviteiten. Daarnaast heeft het tot doel om bedrijfsarchieven veilig te stellen en onderzoek te stimuleren.

Bij dit project is www.wigedok.eu de poort naar de geschiedenis van bedrijvigheid in beide regio’s en naar de waardevolle collecties van de archieven. De website biedt een gestructureerd overzicht per bedrijfstak van bedrijfsarchieven en aanverwante (vak)organisaties in Groningen en Ostfriesland: van rijwielfabrikant Fongers tot strokartonfabriek De Toekomst, van koffie- en theehandel Tiktak tot Avebe.

Bij elk bedrijf is aangegeven wat voor materiaal er te vinden is in de collecties: foto’s, films, boeken, artikelen, verhalen en stukken uit de bedrijven. Daarnaast is er een bedrijvenkaart die inzichtelijk maakt waar welke bedrijven hebben gezeten.

Bedrijfsarchieven vormen een belangrijke bron voor het sociaal-economische erfgoed. Ze geven niet alleen informatie over het bedrijf zelf, zoals productie, werkzaamheden, beroepen en arbeidsomstandigheden en -verhoudingen, maar ook over de verhouding tussen diverse bedrijfstakken, de economische ontwikkeling van Groningen en Ostfriesland en het dagelijks leven.

Door het grensoverschrijdende karakter van WiGeDok is het mogelijk om beide regio’s met elkaar te vergelijken.

Doe mee
Ook u kunt een steentje bijdragen aan dit project. Had opa een bakkerij of was hij uitbater van een café en heeft u nog archiefmateriaal op zolder liggen? Of kent u misschien een bedrijf dat zijn archief wil laten bewaren voor de toekomst? Dan kunt u er voor zorgen dat dit materiaal een veilige plek krijgt in een archiefdepot.

Met name het midden- en kleinbedrijf is momenteel onderbelicht in onze collectie, maar ook over ander bedrijfshistorisch archiefmateriaal uit de provincie Groningen kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier op www.wigedok.eu.


 

Oude Boteringestraat 11, fa. J. van Bijssum auto-accessoires [1785-29511] Oude Boteringestraat 11, fa. J. van Bijssum auto-accessoires [1785-29511]

« Terug naar nieuwsoverzicht