0001_2136_0239_banner.jpg

Stel dat u gaat verbouwen en uw aannemer vraagt om een bouwtekening van uw huis. Of u hebt net een nieuw huis gekocht en bent nieuwsgierig naar de geschiedenis ervan. Tussen alle informatie die de Groninger Archieven bewaren van de Middeleeuwen tot nu zitten ook kilometers aan bouwdossiers met daarin informatie en vaak ook bouwtekeningen over uw huis.

Wat is een bouwdossier?

Sinds 1901 is het in Nederland verplicht om bij de gemeente een vergunning voor de bouw of verbouw van een huis aan te vragen. De vergunningsaanvraag, de toestemming (of afwijzing), vaak een bouwtekening en de stukken die er verder bij horen vormen een bouwdossier. In het archief van de gemeente Groningen zijn deze dossiers vanaf 1870 bewaard gebleven. Soms bestaat een bouwdossier uit één apart dossier voor een huis. Het kan ook zijn dat er een hoofddossier van een heel huizenblok is. Bij een bouwdossier zijn soms ook constructietekeningen bewaard gebleven met gedetailleerde technische gegevens van een pand. Bij een omvangrijk dossier zijn deze constructiegegevens vaak apart geborgen en genummerd. Als u ze nodig heeft, kunt u dat extra aangeven. Meer informatie over bouwdossiers vindt u in het hoofdstuk over Panden in onze onderzoeksgids.

blauwdruk Kraneweg 16
Detail blauwdruk Kraneweg 16, Groningen, Groningsche Melkinrichting Vredewold, 1898 Architect J.P. Hazeu, GrA (2129-28976)

Ligt het bouwdossier van mijn huis bij de Groninger Archieven?

De bouwdossiers van huizen en verbouwingen in de toenmalige gemeente Groningen tot 2010 liggen bij de Groninger Archieven, waar ze definitief bewaard blijven. Ook de bouwdossiers van de voormalige gemeente Ten Boer uit de jaren 1930-1989 zijn bij de Groninger Archieven in te zien. De bouwdossiers van de voormalige gemeente Haren zijn op afspraak in te zien bij het Loket bouwen en wonen van de gemeente Groningen. Dat geldt ook voor de dossiers van Ten Boer na 1989 en die van Groningen na 2010. 

Hoe vind ik wat ik zoek?

Stel u zoekt een bouwtekening. U reserveert een moment in de studiezaal en vraagt daarbij het bouwdossier aan bij het adres waar u meer over wilt weten. Op het moment dat u in de studiezaal komt, liggen de archiefstukken voor u klaar: het complete bouwdossier. De medewerker in de studiezaal kan u op weg helpen en vragen beantwoorden. Hij/zij heeft geen specifieke bouwkennis, wel kennis van archief en geschiedenis. Soms duurt het zomaar een paar uur voordat u hebt gevonden wat u zocht, soms gaat het heel snel. Kortom, het is de bedoeling dat u zelf in de dozen en mappen zoekt naar de informatie die u wilt hebben.

Zit wat ik zoek altijd in het bouwdossier?

Nee, niet altijd. Alles wat bijvoorbeeld vergunningsvrij is ge- of verbouwd, is niet bewaard. U kunt altijd vragen aan de medewerker in de studiezaal of er meer is van wat u zoekt.

Is mijn bouwdossier digitaal?

De bouwdossiers van de toenmalige gemeente Groningen uit de jaren 1985-2010 zijn digitaal in te zien op een computer in onze studiezaal. Constructiegegevens die buiten de dossiers zijn geborgen zijn niet digitaal beschikbaar. De dossiers van voor 1985 en die van Ten Boer zijn alleen als papieren dossier in te zien.

Mag ik foto’s maken?

Ja, u mag zonder flits foto’s maken van de archiefstukken in de speciale statieven, die voor dit doel in de studiezaal staan of op één van de grote tafels in de studiezaal.

Kan ik scans laten maken?

Ja, tegen geringe tarieven kunt u scans laten maken. Deze krijgt u binnen enkele dagen toegestuurd.