Zoek op de website

Beeldbank Groningen

De Beeldbank Groningen is een website met historische foto’s, ansichtkaarten, tekeningen en kaarten van de provincie Groningen. Behalve materiaal uit de collectie van de Groninger Archieven, vindt u hierin ook materiaal van andere cultuurhistorische organisaties en gemeentearchieven in de provincie.

Zoeken in de beeldbank

De beeldbank maakt bij het zoeken onderscheid tussen beelden (foto's, ansichtkaarten, etc.) en kaarten en tekeningen. Als u op de homepage een zoekterm intypt, zoekt u automatisch naar beelden. Wilt u naar kaarten of tekeningen zoeken, dan klikt u helemaal bovenaan op 'kaarten en tekeningen'. U kunt behalve met de zoekbalk ook geografisch zoeken met behulp van de kaart onderaan de homepage.

De website maakt gebruik van jokers volgens de AlleGroningers-methode. De zoekmachine geeft vervolgens alle afbeeldingen waarin uw zoekterm voorkomt. Zoekterm <olde*> geeft bijvoorbeeld foto’s van Oldehove, maar ook van de Oldenzijlsterweg, ansichten uitgegeven door de Wed. J. Oldenkamp en foto’s uit de collectie Oldenhuis-Wieringa.

Met de zoekfilters onder de zoekbalk kunt u de zoekresultaten verder uitdunnen door bijvoorbeeld een straat of een periode aan te klikken.

Als u een beeld aanklikt, krijgt u de volledige beschrijving te zien. Is het afkomstig van de Groninger Archieven, dan ziet u bij bron het toegangsnummer en inventarisnummer verwerkt in de bestandsnaam. Alle afbeeldingen van de Groninger Archieven die op de beeldbank staan, zijn alleen via deze website te bestellen. Op veel afbeeldingen zit nog auteursrecht.

Bezoek de website van Beeldbank Groningen