Zoek op de website

Webarchief Groningen

Het Webarchief Groningen bewaart het online leven en werken van Groningers.

Waarom websites archiveren?

Ons leven speelt zich steeds meer online af. Bijna elke organisatie in de provincie Groningen heeft wel een website. Veel verenigingen en stichtingen zijn ook actief op Facebook en Twitter. Ook zijn er al heel wat blogs over Groningen. Niet alleen publiceren we steeds meer op internet, we publiceren ook steeds vaker alléén op internet. Veel organisaties laten bijvoorbeeld hun jaarverslag niet meer drukken, maar plaatsen het alleen nog op hun website.
Het RHC Groninger Archieven bewaart het verleden van Groningen in de vorm van archieven, boeken, kranten, tijdschriften, kaarten, prenten, foto’s en tekeningen, films en geluidsmateriaal. Online publicaties zoals websites, blogs en sociale mediasites worden tot nu toe nergens bewaard. Deze publicaties vormen echter een logische aanvulling op de bestaande collectie van de Groninger Archieven. Om te voorkomen dat ze voor altijd verloren gaan, beginnen we nu met het Webarchief Groningen.

Wat is het Webarchief Groningen?

Het Webarchief Groningen is een verzameling websites van Groningse stichtingen, verenigingen, bedrijven en personen en over Groningse onderwerpen. Het is de bedoeling dat de collectie een representatief beeld geeft van het leven en werken van Groningers op internet. We archiveren de websites en blogs zo compleet mogelijk, inclusief vormgeving, beeld- en geluidsmateriaal en links. Daardoor blijven de websites functioneel en ogen en werken ze als echte websites. Door het archiveren periodiek te herhalen, bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks, ontstaan er meerdere momentopnamen van dezelfde website. In de toekomst zullen we ook sociale mediasites opslaan. Een voorbeeld van het Webarchief Groningen is hier te bekijken.
In de loop van dit jaar breiden we de collectie uit tot zo’n 1000 websites. We ontwikkelen ook een zoekfunctionaliteit waarmee u kunt zoeken in de hele collectie.

Wat kunt u ermee?

Het Webarchief Groningen krijgt pas echt waarde in de toekomst. Als de collectie flink is gegroeid en vooral als de websites in de loop der tijd veel veranderd zijn, wordt het interessant om oude websites te bekijken. Stel bijvoorbeeld dat u nieuwsgierig bent naar wat er vroeger leefde in uw wijk of dorp. Of dat u wilt weten waarmee een vereniging zich in het verleden bezighield. Dan kunt u in onze papieren collectie zoeken naar archiefmateriaal en documentatie en in het Webarchief Groningen naar oude websites, blogs en sociale mediasites.
Het Webarchief Groningen kan ook een bron zijn voor wetenschappelijk onderzoek. De collectie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om onderzoek te doen naar de ontwikkeling van een bepaalde trend, of het gebruik van een bepaald woord, of de geschiedenis van online communicatie.
Het is mogelijk dat u bepaalde websites in verband met copyright alleen in de studiezaal van de Groninger Archieven kunt bekijken.

Website aanmelden?

Heeft u of kent u een website die volgens u niet mag ontbreken in het Webarchief Groningen? Bekijk dan de criteria en meld de website nu meteen aan.

Een voorbeeld van het Webarchief Groningen: de website van de vereniging Groninger Dorpen, gearchiveerd op 18 mei 2014 Een voorbeeld van het Webarchief Groningen: de website van de vereniging Groninger Dorpen, gearchiveerd op 18 mei 2014