Zoek op de website

Dag van de Groninger Geschiedenis groot succes

Persbericht – 4 oktober 2014

De Dag van de Groninger Geschiedenis werd vandaag druk bezocht. Circa 3.000 bezoekers, van jong tot oud, brachten een bezoekje aan het Cascadeplein in Groningen. Het thema van dit jaar – het jaar waarin we 100 jaar WO1 herdenken – was Vriend & Vijand. De dag werd georganiseerd door verschillende cultureel-historische instellingen uit de stad en regio.

Een dag vol historie en beleving

Het programma werd geopend door bekend Groninger, acteur en regisseur Albert Secuur. Na de opening kon de bezoeker een selectie maken uit een ruim aanbod aan lezingen, entertainment, rondleidingen en excursies. Zo verzorgde Menno Wielenga een historische stadswandeling rond het terrein van het Engelse Kamp, kon het publiek genieten van een kleurrijke voorstelling van de Timbertown Follies en speelden vele bezoekers de hoofdrol in hun eigen historische film. Een strak blauwe lucht en een herfstzonnetje maakten vooral de activiteiten op het parkeerdek, in de Zuiderhaven en de verschillende excursies erg populair.

Vriend en Vijand

Alhoewel Nederland neutraal was, heeft de Eerste Wereldoorlog ook in ons eigen land en zelfs in Groningen haar sporen nagelaten. De straat ‘Engelse Kamp’ is één van de belangrijkste verwijzingen naar de WO1 in Groningen. Ten tijde van de oorlog verbleven hier 1.500 manschappen van de First Royal Naval Bridge, die na het betreden van het neutrale Nederland overeenkomstig de internationale wetgeving werden ontwapend en overgebracht naar een bewaakt kamp.

Organiserende partijen

De Dag van de Groninger Geschiedenis is een samenwerking tussen verschillende cultureel-historische instellingen en wordt georganiseerd door RHC Groninger Archieven, het Huis van de Groninger Cultuur, het Gronings Audiovisueel Archief, Cultuurhistorische vereniging Stad en Lande, Biblionet Groningen, het Groninger Museum en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Voor meer informatie over de Dag van de Groninger Geschiedenis: www.dagvandegroningergeschiedenis.nl.

Bij te plaatsen afbeelding (vrij gebruik van beeld, genoemd bijschrift / credits verplicht). Bijgevoegd twee lage resolutie beelden, zie voor hoge resolutie bestanden http://www.dagvandegroningergeschiedenis.nl/media.

Albert Secuur opent Dag Albert Secuur opent Dag

Timbertown Follies op DGG Timbertown Follies op DGG