Zoek op de website

Koningsbezoek inspireert RHC Groninger Archieven tot diverse activiteiten

Persbericht - 23 mei 2013

GAVA werft voor ‘Mijn band met Oranje’

Het bezoek dat koning Willem Alexander en koningin Máxima straks aan Groningen brengen, zal ongetwijfeld worden geregistreerd door vele videocamera’s. Ook vorige koninklijke bezoeken vormden immers een dankbaar onderwerp voor amateurfilmers, evenals Koninginnedagvieringen, koninklijke jubilea, huwelijksfeesten en defilés. Mogelijk dat de opnamen van dergelijke Oranjefestiviteiten weer uit de kast komen en worden vertoond. Welnu, heeft u dergelijke film- of video-opnamen gemaakt, dan komt het Gronings AudioVisueel Archief (GAVA) heel graag in contact met u voor het kopiëren en bewaren van dit historische materiaal .

Het GAVA zoekt dit materiaal vooral nu, omdat het van pas kan komen bij het maken van ‘Mijn band met Oranje’, een dvd die dit najaar met financiële steun van de BankGiro Loterij uitkomt bij Beeld & Geluid. Bij de selectie van opnamen op deze dvd horen uiteraard ook Groninger beelden en het GAVA verzamelt deze met Beeld & Geluid. Hiervoor geldt overigens 1 augustus als deadline.

Maar er is ook een doel op langere termijn. Het videomateriaal dat vanaf ongeveer 1970 gemaakt is, gaat namelijk rap in kwaliteit achteruit. Dit geldt vooral voor het analoge materiaal, maar ook al voor het digitale. Zo vervagen kleuren en verdwijnen pixels. Daarom moet dit materiaal voor zijn behoud eigenlijk zo snel mogelijk professioneel worden gedigitaliseerd. En daarvoor zorgt het GAVA, dat het tevens bewaart. Mensen die hun videomateriaal hiervoor aan het GAVA willen uitlenen of afstaan, zijn het ook niet kwijt, maar krijgen het in elk geval (terug) op een dvd. Voor meer informatie kunt u bellen met 050- 5992000 (vragen naar het GAVA) of mailen naar info@gava.nl.

Videocompilatie ‘Oranje Boven’

Intussen heeft het GAVA van beelden waarover het reeds beschikt, een compilatie gemaakt onder de titel ‘Oranje Boven’. Deze bevat onder meer beelden van het bezoek van koningin Wilhelmina aan de Rijksuniversiteit (1914), de illuminaties van de Groninger binnenstad t.g.v. het huwelijk van Juliana en Bernhard (1937), het regeringsjubileum van Wilhelmina (1938), de kroning van Juliana (1948), diverse Koninginnedagen, de Groningse deelname aan het defilé te Soestdijk (1972), en bezoeken die koningin Beatrix en prins Claus aan Groningen en Haren brachten (1980, 1990). In april was deze compilatie al te zien in diverse verzorgingshuizen en riep daar bij de kijkers vele herinneringen op. U kunt deze film bekijken op de website van RHC Groninger Archieven, www.groningerarchieven.nl (homepage, vitrine) en op de Vimeo-site van het GAVA: http://vimeo.com/66632389

Presentatie ‘Vorstelijk onthaald’

Het GAVA maakt deel uit van de Groninger Archieven, en die staan ook verder stil bij het aanstaande koningsbezoek, met een presentatie onder de titel ‘Vorstelijk onthaald’ . Op deze kleine tentoonstelling wordt de band van de Groningers met hun stadhouders en vorsten geïllustreerd aan de hand van onder meer het Tractaat van Reductie (1594), prenten van een maskerade (1850), een Feestwijzer uit 1892 en foto’s van het koninklijk bezoek in 1950. Nog tot 15 juli is deze presentatie tijdens de openingsuren te zien in de hal van Cascadeplein 4 te Groningen. Hiervan wordt op onze website www.groningerarchieven.nl het vijfdaagse bezoek dat koningin Emma en kroonprinses Wilhelmina in 1892 aan Groningen brachten, met bijzondere stukken uitgelicht.

Beeldmateriaal bij dit persbericht:


Het bezoek van Juliana en Bernhard op 20 en 21 juni 1950 (1785-12371 Foto Piet Boonstra) Het bezoek van Juliana en Bernhard op 20 en 21 juni 1950 (1785-12371 Foto Piet Boonstra)

Kleuters vieren Koninginnedag in Helpman, 1956 (Still uit AV2275 J.K. Wiersma) Kleuters vieren Koninginnedag in Helpman, 1956 (Still uit AV2275 J.K. Wiersma)