De Groninger Archieven zijn voluit het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven. We laten als professionele collectiebeheerder een zo groot mogelijk publiek kennis maken met onze fysieke en digitale collecties. In het beleidsplan Van, voor en door het publiek 2021-2024 zijn hiervoor nieuwe plannen geformuleerd. Daarnaast zijn wij een actieve bemiddelaar om historische en actuele informatie over stad en provincie Groningen breed in te zetten. En voor de aangesloten overheden zijn wij een gedegen partner.

In de collectie
Wij beheren digitale en (32 kilometer) fysieke collecties, die door iedereen gebruikt kunnen worden. Dit zijn onder andere historische administraties van stad en provincie Groningen en ook van overheden en waterschappen in de provincie. Daarnaast zijn vele archieven van Groninger families, kerken, verenigingen en bedrijven aan ons toevertrouwd.
Onze unieke collecties boeken, tijdschriften, kranten, kaarten, tekeningen, prenten, prentbriefkaarten, affiches, foto’s, negatieven, films, video’s en geluidsopnamen zijn voor iedereen toegankelijk. Op onze themasites kunt u gericht zoeken en meer verdieping en achtergrondinformatie vinden:
- AlleGroningers
- Beeldbank Groningen
- Filmbank Groningen (voorheen GAVA)
- Groninger Kentekens
- Poparchief Groningen
Taak
Het is onze taak om archieven die betrekking hebben op de Groninger geschiedenis en cultuur, te bewaren, te beheren en toegankelijk te maken voor publiek. Publiek kan hierbij helpen, door mee te werken aan verschillende projecten onder de titel Maak Geschiedenis. Verborgen schatten worden hierdoor gemakkelijker vindbaar.
Meer over de Groninger Archieven
Beleidsplan VerGezicht 2017-2021
Beleidsplan Van, voor en door het publiek 2021-2024
Jaarverslag 2019
Jaarrekening 2019
Onze ANBI status