1785_07192_header_b_.jpg

De Dag van de Groninger Geschiedenis is een jaarlijks historisch evenement, waar mensen samen komen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van stad en ommeland. In 2020 kozen de Groninger Archieven ervoor om in plaats van een Dag, een Maand van de Groninger Geschiedenis te organiseren. In oktober was er vrijwel dagelijks een historische activiteit. De Groninger geschiedenis kwam tot leven in lezingen, wandelingen, rondleidingen, films en kinderactiviteiten. Bovendien werd vrijwel alles ook digitaal aangeboden.

Thema

De Dag van de Groninger Geschiedenis sluit aan bij het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis. In 2020 was het thema Oost/West. In 2021 wordt het thema Aan het werk. Of wij een Dag of weer een Maand van de Groninger Geschiedenis organiseren, maken wij in 2021 bekend.

Dag van de Groninger Geschiedenis

Tijdens de traditionele Dag van de Groninger Geschiedenis komen erfgoedinstellingen en andere culturele organisaties samen tijdens de boeken- en informatiemarkt. De belangstelling voor de dag is groot en trekt jaarlijks een paar duizend bezoekers uit stad, provincie en daarbuiten. Verschillende activiteiten zijn gekoppeld aan het landelijke thema van de Maand van de Geschiedenis, zoals lezingen, stadswandelingen, muziekoptredens, tentoonstellingen, archiefdetectives en ook voor kinderen is er een programma.

Jaarlijks trekt de Dag ongeveer 2500 nieuwsgierige bezoekers. Veel oude bekenden komen buurten en ook nieuwe mensen vragen zich af of we deze veelzijdige dag al eerder organiseerden. Het antwoord luidt: de Dag van de Groninger Geschiedenis bestaat inmiddels bijna 35 jaar.

De Groninger Archieven organiseren dit evenement samen met partners in stad en provincie.

Wilt u meer weten over de Dag/ Maand van de Groninger Geschiedenis? Klik hier.

Reserveringen op de Dag van de Groninger Geschiedenis 2017. Foto: Marij Kloosterhof